Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Účinky zeleného čaju potvrdené: Za štyri mesiace nastanú v ľudskom tele tieto zmeny

Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok.
Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok. (Zdroj: Thinkcstock.com)

Zelený čaj a chudnutie idú ruka v ruke. Pomáhate svojmu smädu, zdraviu, ale aj svojej postave. Nový výskum však prichádza po prvýkrát zo zistením, za aké obdobie sa prejavia účinky tohto nápoja na ľudskom tele!

Pitie zeleného čaju môže podporiť úbytok hmotnosti a taktiež zvýšiť funkciu mozgu už za 4 mesiace! Nápoj získal svoju popularitu pred niekoľkými rokmi, je obľúbený hlavne medzi tými, ktorí chudnú a chcú sa zbaviť prebytočných kilogramov. Vedia, že zelený čaj ich priblíži k cieľu – ku štíhlej postave, keďže okrem iného aj zrýchľuje metabolizmus. Hoci nejde o žiadnu novinku, prvýkrát výskum ukázal, za aké obdobie môže nápoj zmeniť ľudské telo.

Čítajte tiež: Rady japonského lekára, ktorý skúmal dlhovekosť (†105): Do dôchodku choďte až...!

Lepšia pamäť a znížený telesný tuk

Výskumníci z oblasti Yangling v Číne zistili, že keď bola myšiam podaná kľúčová zlúčenina, nachádzajúca sa v zelenom čaji, známa ako EGCG, výrazne sa im znížil telesný tuk! Navyše, boli u nich zaznamenané zlepšené testy poznávania a pamäte. Odborníci analyzovali myši, staré tri mesiace. Počas 16 týždňov boli kŕmené buď štandardnou diétou, stravou s vysokým obsahom fruktózy alebo stravou s vysokým obsahom fruktózy s 2 gramami EGCG na liter vody. EGCG sa považuje za najväčší antioxidant v zelenom čaji. Myši absolvovali meranie telesného tuku a taktiež test Morrisovho vodného bludiska. Hlodavce boli umiestnené do bazéna, ich úlohou bolo nájsť cestu, ako uniknúť z vody.

Výsledky ukazujú, že myši, ktoré boli kŕmené iba vysoko fruktózovou stravou, mali významne vyšší telesný tuk než tie, ktoré dostali aj EGCG alebo štandardnú diétu. Myši, ktorým bola podávané EGCG, taktiež za podstatne menej času našli únikovú plošinu v bazéne ako tie, ktorým bola podaná strava s vysokým obsahom fruktózy. Zistenia boli zverejnené v časopise FASEB.


Vatovým tyčinkám odzvonilo: Zmes octu a alkoholu dokáže divy do 60 sekúnd


Autorka štúdie Dr Xuebo Liu z univerzity A & F Northwest v štáte Yangling v Číne povedala: "Zelený čaj je druhým najviac spotrebovaným nápojom na svete po vode a pestuje sa v najmenej 30 krajinách. Staroveký zvyk pitia zeleného čaju môže byť prijateľnejšou alternatívou k liečbe, pokiaľ ide o boj proti obezite a poruchám pamäti."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9