Odvrátená strana vegetariánskej stravy: Po tomto zistení zmeníte na ňu názor

Vegetariánska strava je plná zdravej zeleniny a ovocia, no aj ona má svoje úskalia.
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-27 06:00:00

Hoci prestať jesť mäso môže byť na prvý pohľad jednoduché, ak neviete, ako vyzerá zdravá vegetariánska strava, hrozia vám zdravotné problémy. Dokonca to môže byť oveľa horšie ako si myslíte!

Odborníci zdvíhajú varovný prst. Podľa nich je veľmi dôležité brať do úvahy kvalitu potravín, ktoré sú súčasťou rastlinnej stravy. Hoci vegetariánska strava bola všeobecne vyhlásená za zdravšiu v porovnaní s tradičnou, ktorá zahŕňa rôzne druhy mäsa, kardiológovia si myslia niečo iné. Ako upozorňujú, niektoré vegetariánske jedlá môžu byť pre ľudské telo rovnako zlé ako konzumácia sladkých jedál a nápojov. Ba čo viac, hlavne rafinované zrná a zemiaky súvisia s vyšším rizikom srdcových ochorení!

Čítajte tiež: Tajný účinok sexu na ženy: Koľko ho musíte mať, aby ste vyzerali mladšie a žili dlhšie?

Kvalita potravín je prvoradá

V správe v časopise Journal of the American College of Cardiology výskumníci opísali, ako sa pozreli na informácie o stravovaní a zdraví desiatok tisíc odborníkov z oblasti medicíny, ktorí sa zúčastnili pravidelných prieskumov. Skúmali účinky troch rôznych druhov "vegetariánskej" stravy: jedna zdôrazňovala rastliny, ale zahŕňala určité mäso, ďalšia vegetariánska strava pozostávala z celých zŕn, čerstvého ovocia a zeleniny a nezdravú verziu.

Dr Ambika Satija z Harvardskej TH Chan School of Public Health v Bostone uviedla: "Keď sme skúmali asociácie troch kategórií potravín s rizikom srdcových ochorení, zistili sme, že zdravé rastlinné potraviny sú spojené s nižším rizikom, zatiaľ čo menej zdravé rastlinné a živočíšne potraviny boli spojené s vyšším rizikom. Je zrejmé, že v kvalite rastlinných potravín sa vyskytujú veľké rozdiely, takže je nevyhnutné brať do úvahy ich kvalitu v rastlinnej strave."


Malá zmena, veľké následky: Nevinný signál, za ktorým môže byť zhubné ochorenie!


V časopise Dr Kim Allan Williams z Rush University Medical Center v Chicagu uviedol, že výskum pridal k dôkazom, že rastlinné stravovanie s celými zrnami, nenasýtenými tukmi a množstvom ovocia a zeleniny "si zaslúžia väčší dôraz v dietetických odporúčaniach ".

Avšak vedci tvrdia, že ľudia by nemali prechádzať na rastlinnú stravu rýchlo a bez uváženia. Ako dodali, možno by bolo aspoň na začiatku dobré spraviť menšie úpravy v strave než väčšie zmeny bez rozmýšľania..

2017-08-27 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia