Vajíčka ako hriech? Bezpečné množstvo, ktoré môžeme zjesť za týždeň!

Vajíčko je bohatým zdrojom bielkovín, no ani s jeho množstvom to netreba preháňať.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-23 12:15:00

Či už v omelete, volské oko alebo súčasť toastu, vajíčko je takmer všade. Patrí medzi bežné suroviny a pre mnohých je štartom do nového dňa. Vajíčka bývajú súčasťou viacerých jedál, existuje však obmedzené množstvo, koľko vajíčok najviac by sme mohli zjesť za týždeň?

"Pre zdravého človeka sú dve vajcia denne úplne  v poriadku," tvrdí Keri Gans, RD, autorka diéty Small Change Diet.

Pozor na to, s čím ich jete

Nie je to však s nimi zase až také ružové, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

"Je dôležité, aby sa človek pozrel na celkovú stravu, ktorá je súčasťou jeho jedálnička, aby zistil, odkiaľ prijíma nasýtený tuk. Je úplne zdravé dopriať si spomínané dve vajíčka denne, ak vám tak chutia, no pozor ako a s čím ich konzumujete. Ak ich miešate so syrom, potom ste zvýšili pomer nasýtených tukov a kalórií," upozorňuje odborníčka.

Jedlá s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín totiž zvyšujú hladinu krvného cholesterolu, ktorý sa ukladá v stenách ciev. Majú tiež veľký podiel na výskyte srdcovo-cievnych ochorení, ako dôsledok postupného upchávania ciev a tým zvýšeného prúdenia krvi, čo môže viesť k infarktu či mozgovej mŕtvici.


Rýchly test, ktorý odhalí najagresívnejšiu formu rakoviny: Takto si zachránite život!


Nevynechávajte žĺtka!

Dve vajcia na panvici s malým množstvo olivového oleja so soľou a korením, spolu so zeleninou, niekoľkými plátkami avokáda a s jedným celozrnným toastom - možno považovať za skvelé raňajky, ktoré vám dodajú energiu. Ak však vymeníte zeleninový šalát a toast za pár plátkov syra a slaniny, môžete sa doslova predávkovať kalóriami a tukom! Taktiež sa neodporúča vymeniť celé vajíčka len za bielka. Môže sa zdať, že ide o zdravý a diétny spôsob, no svoje telo tým ochudobňujete o prísun živín.

"Existujú určité výživné látky vo vaječnom žĺtku, o ktoré prichádzate, ak konzumujete len bielkoviny z bielka. Všetky vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú v žĺtku, takže ak ho odstránite, na jednej strane sa zbavíte tuku, ale taktiež aj nutričnej hodnoty. To nie je dobré, ak chcete rýchle a zdravé jedlo," dvíha varovný prst Keri Gans.

Zrátané a podčiarknuté. Podľa odborníčky správne množstvo vajec je úplne závislé od zvyšku skonzumovanej stravy. Jedno veľké vajíčko má asi 80 kalórií, 5 gramov tuku a šesť gramov bielkovín. Ak ste získali dostatok bielkovín a tukov z iných jedál, omeleta z 5 vajec a plátkov syra každý deň na raňajky nie je dobrý nápad. Ak ste ale na cestách a neviete, čo a kedy budete niečo jesť, choďte do toho a pred tým, než odídete, dajte si vajíčka.

Čítajte tiež: Kliešte, ktoré zabíjajú?! Toto má na svedomí zmena klimatických podmienok!

2017-05-23 12:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia