Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Toto je správny spôsob, ako piť vodu: Vďaka nemu sa zbavíte nafukovania a kŕčov!

Podľa ajurvédy, ak sa chcete napiť, sadnite si!
Podľa ajurvédy, ak sa chcete napiť, sadnite si! (Zdroj: thinkstock.com)

Pozitívne myslenie, pokojný život bez zbytočného stresu, vyvážená strava, na to vsádza ajurvéda. Vo svojich princípoch má jednoduché zásady, ktoré keď dodržíte, posilnia vašu vnútornú rovnováhu a myšlienkovú činnosť.

Asi najdôležitejšie pravidlo podľa ajurvédy je nepiť ľadové nápoje. Chladné nápoje z chladničky spôsobujú telu šok, ktorý spomaľuje metabolizmus a to hlavne u ľudí, ktorí chcú schudnúť. Ďalšou zásadou je nepiť 45 minút pred jedlom a 45 minút po jedle. Behom jedla sa môže piť malé množstvo tekutiny cca 1,5 dcl. Ak jete aj polievku, nepite vôbec. Voda totiž podľa ajurvédy riedi žalúdočné šťavy a tráviace enzýmy, čím sa spomaľuje trávenie a následne sa tvoria toxíny v tele. Výnimkou je feniklový čaj, ktorý môžete piť hneď po jedle, pretože podporuje trávenie.

Pijete vodu pravidelne? Zamysleli ste sa niekedy, či to robíte správne? Ľudia, ktorí sa riadia pokynmi ajurvédy tvrdia, že ak zmeníte spôsob pitia vody, ovplyvní to váš život k lepšiemu. Niektorí prestanú behať na záchod, iní prestanú mať po jedle kŕče, ďalších nebude nafukovať. Jednoducho sa budú cítiť lepšie. Stačí, keď váš pitný režim prejde malými zmenami. Vyskúšate to?

Ajurvédsky spôsob, ako piť vodu

1. Ak sa chcete napiť, sadnite si. Je lepšie piť vodu v sede ako v stoji.

2. Vodu pite pomaly, nehltajte, doprajte si malé dúšky.


Používate pri pečení stále alobal? O tomto by ste mali vedieť!


3. Popíjajte vodu po celý deň. Ak sa napije príliš veľa naraz, vaše telo to neabsorbuje a voda bude plynúť priamo cez vás.

4. Nepite ju ľadovú, ak už nezvládnete teplú vodu, nech má aspoň izbovú teplotu. Chladná a studená voda doslova vyrušuje tráviaci oheň.

5. Počas jedla pite minimálne množstvo vody. Ak budete piť príliš veľa, vaše brucho nebude mať dostatok miesta pre zažívacie úkony. Pamätajte si na toto pravidlo: naplňte žalúdok 50 percent jedlom, 25 percent vodou a nechajte 25 percent miesta na tráviace šťavy a procesy.

6. Pite vtedy, keď máte smäd. Ide o prirodzené nutkanie, telo vám dá najavo, že potrebuje vodu.

7. Ak sa cítite plno, prestaňte piť, nezaťažíte zbytočne obličky.

8. Pokiaľ ide o množstvo, koľko treba vypiť, každý človek je iný. To čo platí pre jedného sa nevzťahuje na druhého. Každý má zabudovaný svoj vlastný merací systém – smäd. Ak ho pocítite, napite sa. Ak budete počúvať svoje telo, budete popíjať po celý deň, to bude tá správna mierka.

9. Sledujte svoj moč, jeho sfarbenie vám napovie, či pijete dostatočne. Ak je tmavý mali by ste sa napiť, ak je farba jasná, priezračná ste dostatočne hydratovaný.

10. Ak sú vaše pery suché a popraskané, znamená to, že ste dehydratovaný. Napite sa.

Čítajte tiež: Ochorenie mladých ľudí s ťaživými dôsledkami: Príde bez varovania a skrýva sa za stresom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9