Triezvy pohľad na citrónovú vodu: Mýty, ktoré zmenia váš názor na ňu!

Citrónová voda môže vyvolať placebo efekt!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-09 22:00:00

Pitie teplej citrónovej vody je momentálne veľmi populárne po celom svete. Dokonca ju pijú aj také celebrity ako Gwyneth Paltrow či Naomi Campbell. Pripisujú sa jej blahodarne účinky na zdravie človeka. Hovorí sa, že pomáha pri chudnutí, prospieva pleti, obličkám, pečeni, imunite. Je naozaj pitie citrónovej vody tak zdravé? Alebo sa jej účinky preceňujú?


V 3. storočí n. l Rimania verili, že citrón je protijed. Dokazuje to aj príbeh dvoch zločincov, ktorí boli hodení medzi jedovaté hady. Ten, ktorý predtým zjedol citrón, prežil, druhý zomrel. Podľa ďalšieho známeho tvrdenia, keď sa v krku zasekne, alebo prilepí rybacia kosť, citrónová šťava ju rozpustí. Citrón je bohatým zdrojom vitamínu C,A,B,E, draslíka, železa a vápnika. Možno teda považovať citrónovú vodu za všeliek? Neunáhlite sa! Zrejme budete prekvapení..

Mýty a pravdy o pití teplej citrónovej vody

Môže citrónová voda urýchliť váš metabolizmus?
Nie. Akýkoľvek nepriamy účinok ktorý môže mať, je zanedbateľný.

Môže citrónová voda stimulovať vašu pečeň?
Pravdepodobne nie. Neexistujú žiadne vedecké údaje, ktoré by to podporili.

Môže citrónová voda udržať pH organizmu v rovnováhe?
Nie. Nič, čo jete, nemôže výrazne zmeniť pH vašej krvi.

Môže vám citrónová voda udržať hydratovanú pokožku?
Áno, je to predsa voda.

Môže citrónová voda zvýšiť hladinu vitamínu C?
Môže, ale menej. Záleží na tom, koľko citrónov pridáte do vody.

Môže byť citrónová voda dobrou náhradou za šťavu alebo kávu?
Jednoznačne áno. V citrónovej vode nie je žiaden cukor, takže je to zdravá náhrada za šťavu alebo sladkú kávu.


Tieto potraviny spália brušný tuk: Rozhýbte metabolizmus účinnými spaľovačmi!


Placebo efekt

Skutočná mágia teplej citrónovej vody môže byť v placebo efekte. Pravdou však je, že keď pridáte citrón do vody, je oveľa chutnejšia. Ak vám kyslá príchuť pomôže v tom, že vypijete viac vody, jednoducho tak robte. Ak ste zvyknutí na horúcu kávu alebo čaj v dopoludňajších hodinách, pitie teplej citrónovej vody ponúkne rovnakú službu, najmä cez chladné dni. Navyše, budete mať dobrý pocit, že ste si zvolili zdravšiu formu osvieženia. Veda ukázala, že účinok placeba môže byť silným fenoménom s reálnymi fyzickými a emocionálnymi účinkami.

Kedy ju piť?

Hneď po zobuden í- Práve ste sa zobudili a minimálne osem hodín vaše telo neprijalo žiadnu tekutinu. Rehydratácia je preto namieste a naštartuje vás. Voda sa z tela stráca formou potu cez pokožku, ale vedeli ste, že ju môžete stratiť aj dýchaním?

Keď máte pocit hladu - Ak máte pocit hladu, môže to byť aj preto, že ste dehydrovaní. Vypite pohár citrónovej vody pred jedením. Ak chcete zjesť menej jedla, pite vodu priamo pred jedlom, budete sa cítiť plnšie.

Po tréningu - Hneď ako docvičíte, mali by ste sa napiť. Zoberte si fľašku rovno na cvičenie a aj počas neho pite po malých dúškoch, na záver poriadne hydratujte.

Pri pití alkoholu – Ak pijete alkohol, zapíjajte ho vodou. Alkohol je diuretikum, čo znamená, že vaše telo pri močení stráca viac tekutín ako bežne.

Existuje pár dôvodov, prečo by sa pitie citrónovej vody malo stať vašou každodennou rutinou. Najdôležitejším prínosom je, že váš organizmus bude hydratovaný a taktiež to, že voda dochutená citrónom chutí vlastne lepšie. Je to aj cenovo dostupné, prečo tak nerobiť?

Čítajte tiež: Používate pri pečení stále alobal? O tomto by ste mali vedieť!

2017-05-09 22:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia