Uvarte si najzdravší čaj: Nezáleží na výbere, dôležitejšie je toto!

Vyťažte z čaju maximum a spravte si jeho najzdravšiu formu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-28 06:00:00

Čierny čaj podporuje zdravie kostí, je skvelou prevenciou vzniku cukrovky a zvyšuje výkonnosť. Zelený čaj, nabitý antioxidantami, zase podporuje imunitný systém, chráni pred vznikom rakoviny a detoxikuje telo. Možno povedať, že zelený je zdravší? Omyl. Je úplne jedno, aký pijete, dôležitý je spôsob jeho prípravy!

 

Ako vyťažiť maximum z jednej šálky? Podstatné je, ako čaj uvaríte! Nezáleží na tom, aký si vyberiete. Spôsob prípravy z neho môže spraviť životodarnú tekutinu! Aby sa tak stalo, potrebujete sa niečím vyzbrojiť.. Trpezlivosťou.

Nechutí, no vyťažíte z neho maximum

Väčšina ľudí zvykne vrecúško v šálke namáčať približne 15 až 30 sekúnd. Počas tejto doby sa však uvoľní menej bioaktívnych látok. Preto je dôležité postupovať podľa inštrukcií, uvedených na obale. Taktiež netreba podceňovať čerstvo zovretú vodu, ktorá je alfou a omegou zdravého čaju. Ak budete vrecúško lúhovať v tejto vode dve až tri minúty, získate oveľa viac prospešných látok. Konkrétne vyťažíte 60 percent katechínov, 75 percent kofeínu a 80 percent L-theanínu. Určite už každý zažil silnejšiu chuť čaju, ak sa vrecúško lúhovalo vo vode dlhšiu dobu. Tým však získate viac bioaktívnych látok!


Spoznajte najnebezpečnejšie dni v týždni: Kedy si naplánovať operáciu či ostať radšej doma!


Vedci vedia, ako dlho a pri akej teplote lúhovať vrecúško, aby sa vyťažili maximálne hodnoty bioaktív. Budete potrebovať 20-30 minút a teplotu 80 stupňov. Ak to dodržíte, môžete si byť istí, že svoje telo doplníte o množstvo cenných látok. Na druhej strane, zrejme takýto čaj nebude práve najchutnejší..

Podľa výskumov tiež treba prihliadať na hodnotu pH vo vode. Kyslá voda, teda s nízkym pH vyťaží lepšie zdraviu prospešné látky v porovnaní s vodou s vysokým pH. Ako však docieliť, aby mala voda nízke pH? Voda z vodovodu je neutrálna, jej hodnota je približne sedem. Pridajte preto citrón počas lúhovania a jej pH sa zníži! Máte k dispozícii najzdravší a najlepší čaj. Bez preháňania.

Čítajte tiež: Regenerácia a omladenie pečene o 10 rokov: Sila tohto ovocia nepozná hranice!

2017-04-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: sciencedirect.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia