Šťavy ako obyčajný mýtus? Odstrašujúce prípady skutočných ľudí!

Smoothie je zdravé, no nepreháňajte to s ním!
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-24 06:00:00

Aj vy ste podľahli smoothie mánii? Mixovanie či odšťavovanie ovocia a zeleniny je v súčasnosti trend, ktorý dostal snáď každého. Od roku 2013 stúpol predaj stolných mixérov a odšťavovačov až 40-násobne. Myslíte si, že smoothie je zdravé? V niektorých prípadoch vám v tele narobí viac škody než úžitku!

 

Každý z nás už vyskúšal smoothie – rozmixovanú či odšťavenú ovocnú a zeleninovú šťavu, ktorá je plná vitamínov a skvelo nás zasýti. Práve to je dôvod, prečo mnoho žien podstupuje smoothie diétu, teda diétu, keď namiesto pevnej potravy pije len tekutú stravu. Efekt je takmer okamžitý, práve preto má smoothie diéta čoraz viac obľúbencov. Pomyslíte si: „Veď ovocie a zelenina sú zdravé, moje telo má dostatok vitamínov!“

Nedajte sa pomýliť. Odborníci na zdravú stravu varujú pred nežiaducimi účinkami – cukrovka, zubné kazy, migrény, mdloby či dokonca nábeh na rýchle priberanie v budúcnosti, to všetko hrozí, ak vypustíte zo svojho jedálnička tuhú stravu!

Nebezpečné smoothies

Kelly Enisz túžila pred svadbou schudnúť, a tak sa rozhodla podstúpiť obľúbenú diétu mnohých celebrít – tekutú diétu.

Pre magazín DailyMail prezradila: „Potrebovala som schudnúť rýchlo a na tradičné odporúčané diéty nemám dostatočnú pevnú vôľu, nikdy som nevydržala. So šťavami schudnem pár kíl už za pár dní a nielenže vyzerám chudšie, ale cítim sa omnoho lepšie.“ 

Kelly však netušila, ako veľmi hazarduje so svojím zdravím. Zároveň priznáva, že tekutá strava môže ísť aj poriadne do vrecka. Za týždeň minie na ovocie a zeleninu 70 libier, čo je v prepočte 82 eur.

Tekutá diéta má podľa Kelly ešte jednu tienistú stránku: „Po týždni bez tuhej stravy zabudnete prežúvať. Vždy, keď sa k nej vrátim, všetko mi padá z úst a pri jedení som zababraná ako malé dieťa.“


Rakovinu odhalí žuvačka: Za 15 minút sa dozviete pravdu o svojom zdraví!


Hoci smoothie je v súčasnosti doslova módny hit a prepadli mu aj mnohé celebrity, mnohí odborníci na zdravú výživu sa chytajú za hlavu: „Výlučne tekutú stravu nikomu neodporúčam. V prvom rade, odšťavovanie s cieľom detoxikácie je mýtus a obyčajný marketingový ťah – naša pečeň a obličky detoxikujú naše telo v dostatočnej miere. Ak vaše šťavy obsahujú prevažne ovocie, riskujete nadmernú konzumáciu cukru,“ vyjadrila sa pre magazín Dailymail dietologička Anna Daniels. „Výsledky tekutej stravy sú naozaj rýchle, eufória zo zhodených kíl vám však dlho nevydrž a váha sa vám vráti hneď, ako sa vrátite k tuhej strave,“ dodáva Anna Daniels.

Odstrašujúcim prípadom je aj 42 – ročná Clare McCartney, ktorá sa pre magazín DailyMail priznala, že na tekutej strave je už 14 rokov a hoci jej spôsobila chronické migrény a pripravila ju o energiu, je od nej doslova závislá. Boomu tekutej stravy však nepomáha ani fakt, že jej najvernejšími vyznávačkami sú tie najslávnejšie celebrity – Beyonce, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow či dokonca Kim Kardashian údajne siahnu po tekutej strave vždy, keď potrebujú schudnúť pár kíl navyše.

Samozrejme, smoothie netreba zavrhovať úplne. Mali by ste však pri ňom dodržiavať 3 základné pravidlá:

1. Pozor na ovocie

Ak milujete ovocné smoothie, pozor na veľkosť porcie, inak do svojho tela dostanete nadmerné množstvo fruktózy, ktorá je tiež cukrom. Smoothie rozrieďte čistou vodou a ideálne je kombinovať ju so zeleninou.

2. Iba raz do dňa

Všetkého veľa škodí a rozhodne to platí aj o smoothie. Nedajte sa oklamať sľubovanými rýchlymi výsledkami tekutej stravy a rozhodne počas dňa neodmietajte tuhú stravu. Smoothie si pripravte raz, maximálne dvakrát do dňa, ideálne na raňajky. Môžete si doň primiešať ovsené vločky či semiačka, vďaka čomu bude vaše smoothie sýtejšie a plné vlákniny.

3. Nepridávajte cukor

Smoothie je vďaka ovociu sladké dostatočne, nie je potrebné doň pridávať cukor či iné sladidlo. Používajte čerstvé ovocie a zeleninu, konzistenciu môžete zmeniť obmenou vody za jogurt, mlieko, rastlinné mlieka či dokonca kefír.

Čítajte tiež: Desivé signály, ktoré vám prezradí zrak: Osem chorôb, ktoré vyčítate z očí!

2017-04-24 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia