Čo s nami spraví konzumácia farebných vajíčok? Tipy na vlastnú výrobu farieb!

Na vajíčka je dobré použiť prírodnú farbu, ktorá je bezpečná pre ľudské zdravie.
Zdroj: pixabay.com
2017-04-14 06:00:00

Zvyknete mávať na stole farebné vajíčka? U mnohých je veľkonočným pravidlom a zároveň tradíciou samotný proces farbenia a následné naaranžovanie farebných kraslíc na stôl. Na jednej strane ide o skvelý spôsob, ako navodiť atmosféru veľkonočných sviatkov, na druhej, je vôbec to farbivo, ktoré ste použili, bezpečné pre ľudské zdravie?


Pozor na farbu!

Konzumácia vajíčok prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, reguluje telesnú hmotnosť a navyše, doplní naše telo o bielkoviny a viaceré esenciálne živiny. Ide o potravinu, ktorá by mala byť súčasťou našej stravy. Iné to však môže byť s konzumáciou farebných vajec! Aj keď sa s vajíčkom do tela dostanú dôležité vitamíny a minerály, záleží aj na farbe. Ak ich chcete pomaľované zjesť, mali by ste použiť iba zdravé, prírodné ingrediencie, nie detské vodové farbičky!

Slávnostnú atmosféru vedia navodiť nielen umelé náhrady, ale aj prírodné farbivá. Tie umelé obsahujú škodlivé látky, ktoré ľudské telo nevie stráviť. A tak tieto škodliviny cestujú po celom tele. Týka sa to farbív, určených na použitie ako dekoračné materiály, ktoré nie sú zároveň určené pre náš žalúdok. Pri ich maľovaní sa môže veľmi ľahko stať, že farba unikne do vaječného bielka, aj keď si to nevšimnete. Dajte prednosť, radšej prírodným farbám a potravinárskemu farbivu alebo to urobte chytrejšie, ako ostatní a vyrobte si farbu sami!

Ide to aj bez chémie

Chladnička a špajza ponúkajú dosť materiálu na pekné, veľkonočné kraslice. Jedinou nevýhodou je, že prírodné farbivá nechytajú tak dobre ako umelé. Preto použite biele vajíčka.


Veľká chyba pri konzumácii avokáda: Takto sa zbytočne pripravujete o veľa!


Modrá

Nakrájajte kapustné listy z červenej kapusty, pridajte päť lyžíc octu, zalejte vodou, prikryte a nechajte odležať jednu noc. Na druhý deň v tejto vode uvarte vajíčka.

Zelená

Vložte listy špenátu do vody a nechajte odstáť približne pol hodiny. Následne v nej uvarte vajíčka.

Červená

Tentokrát siahnite po červenom víne. Pridajte soľ, ocot a vajíčko povarte v tejto zmesi.

Žltá

Žltú farbu dodá kurkuma. Pripravte si 900 ml horúcej vody, do ktorej nalejte 2 lyžice octu a 3 lyžice kurkumy. Varte 10 minút, pridajte štipku soli a farbivo je na svete!

Nebezpečné vystavovanie vajíčok

Nezabúdajte na to, že jedlo sa stáva toxické aj vtedy, ak necháte zafarbené vajíčko odležať na stole dlhšie ako týždeň! Najideálnejšie je po uvarení zakryť vajíčka pokrievkou a nechať  v teplej vode po dobu 10 až 12 minút. Následne by sa mali ochladiť pod tečúcou vodou a uložiť do chladničky.

Mnohí ich zvyknú cez Veľkú noc nechávať na stole aj 4-5 dní. Dôležité je, aby ste nemali v miestnosti príliš teplo! Nebezpečnou zónou pre bakteriálny rast je 25 stupňov Celzia. Ak by ste ich nechali na stole vystavené tejto teplote po dobu min. dvoch hodín, počet baktérií sa rozšíri a výsledkom sú ochorenia, ktoré vajíčko môže spôsobiť po jeho konzumácií. Preto by ste ho mali po jeho zafarbení odložiť do chladničky. Taktiež treba byť opatrí pri zafarbených vajíčkach, zavesených ako okrasa na veľkonočnom korbáči. Pri jeho manipulovaní môžu tieto vajcia prísť do styku s nečistotami a teplom. Takto vystavené vajíčka by ste nemali jesť, tie slúžia prevažne len ako veľkonočná dekorácia.

Čítajte tiež: Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!

2017-04-14 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: goodhousekeeping.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia