Prehltli ste jadierka z jabĺk? Reakcia tela, ktorá na seba nenechá dlho čakať!

20.03.2017 | Diskusia

"Nejedz jadierka, inak sa otráviš!" Upozorňovali nás babičky, ktoré prízvukovali ich škodlivé účinky. Ak sme náhodou nechtiac nejaké prehltli, so zlým svedomím a strachom sme si líhali do postele, či sa nám niečo nestane. Sú skutočne pre nás nebezpečné?


Jadierkam z jabĺk by sme sa nemali vyhýbať, sú skvelé na konzumáciu! S ľudským telom dokážu narobiť divy, posilnia organizmus a zlepšia zdravie. Treba si len dávať pozor na to, aby človek jadierka nerozžul alebo nerozdrvil. V tom prípade by sa amygdalín, resp. vitamín B17, v tele premenil na kyanovodík. Ide o látku, ktoré je pre nás už toxická. Ak by ste prijali kyanovodík vo väčších množstvách, hrozí smrť!

Spôsobujú zápchy u detí

Jablkové jadierka majú ochranný povlak. Vďaka tomu prejdú vaším telom bez toho, aby vám nejakým spôsobom ublížili. Nebezpečná látka kyanid sa tvorí len vtedy, ak sa škrupinka, resp. ochranný povlak, naruší. Preto by sa nemali jadierka rozkúsať alebo rozdrviť. Zrátané a podčiarknuté. Ak by zdravý dospelý človek skonzumoval napr. 5 jadierok z jedného jablka, nič sa mu nestane. Pozor by si však mali dávať deti. Podľa predstaviteľov z The Illinois Poison Center síce kôstky nespôsobujú otravu, no môžu mať na svedomí niečo iné.

"Kôstky a jadierka spôsobujú skôr zápchu ako otravu. Niekoľkokrát do roka nám hlásia prípady, kedy rodičia zalarmovali záchranky pre deti, ktoré prehltli čerešňové kôstky. Deti však boli v poriadku a nemali žiadne príznaky otravy. Väčšie množstvo môže skutočne ublížiť. Mali sme aj také prípady, kedy dospelí rozžuli marhuľové kôstky. Nastala u nich toxicita kyanidom, no našťastie bez fatálnych následkov," uviedli odborníci.


Šokujúca schopnosť ľudského tela, o ktorej nikto nevie: Vie, kedy je smrť blízko!


Jadierka z jabĺk, kôstky z marhúľ, broskýň, čerešňové kôstky, všetky majú jedno spoločné. Obsahujú amygdalín a kyanidové prekurzory.

Koľko jadierok nám môže ublížiť?

Pozrite sa, koľko rozdrvených jablkových jadierok by nám mohli uškodiť! Závisí to predovšetkým od telesnej hmotnosti, typu jabĺk, ale aj od individuálnej znášanlivosti.

Telesná hmotnosť (kg)

Jablčné jadierka (g)

Jablčné jadierka (počet)

9

19-529

27-756

54

113-3,175

162-4,536

59

123-3,440

176-4,914

64

132-3,704

189-5,292

68

142-3,969

203-5,670

73

151-4,234

216-6,048

77

161-4,498

229-6,426

82

170-4,763

243-6,804

86

180-5,027

256-7,182

91

189-5,292

256-7,182

 

Je zaujímavé, že látka, ktorá vlastne robí z jablkových jadierok nebezpečné, teda amygdalín, sa používala na výrobu jedného patentovaného lieku proti rakovine...

Ktorú časť z jablka?

Jablká sa celkovo považujú za jedny z najzdravších potravín. Nevynímajúc šupku, ktoré obsahuje kyselinu ursolovú. Tá má zázračné účinky, predchádza starnutiu a tiež ochoreniam súvisiacim s vysileným svalstvom. Vyberajte si však len tie jablká, ktoré nie sú ošetrené pesticídmi a bez chemikálií. Ak budete mať  nekontaminový kus ovocia, môžete si byť istí, že máte skvelú zbraň proti oxidačnému stresu, proti riziko Alzheimerovou chorobou, mŕtvicou, rakovinou a srdcovými chorobami!

Čítajte tiež: Nebezpečná látka v bežných potravinách: Skrytá hrozba, o ktorej sa málo hovorí!

20.03.2017  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: articles.mercola.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia