Už jedno sústo pikantného jedla zamáva s vaším telom: Spustí tieto procesy!

Dajte si chilli papričku, je zdraviu prospešná a telu dodá potrebné vitamíny.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-05 06:00:00

Radi si pochutnáte na štipľavom jedle, či máte radi indickú kuchyňu? Kajenské korenie, čili papričky, jalapeno, habanero nechýbajú vo vašej kuchyni? Korenisté jedlá majú isté zdravotné výhody, no zároveň môžu byť nebezpečné pre tých, ktorí majú problémy s trávením.

Aj výskumy na túto tému prinášajú rôzne odpovede. Tak ako? Je štipľavé jedlo zdraviu prospešné, alebo mu škodí? Pozrime sa na niektoré jeho vedľajšie účinky.

1. Zrýchľuje metabolizmus

Jeden z najobľúbenejších účinkov korenistých jedál, je že chudnete. Obsahujú totiž látku kapsaicín, ktorý zrýchľuje metabolizmus, zvýši tepovú frekvenciu a telesnú teplotu, čo pomáha pri odbúravaní tuku v páse. Takisto táto látka spomalí proces starnutia, tým že zvýši prietok krvi v celom tele.

2. Pomôže v boji proti nachladnutiu

Potraviny, ktoré obsahujú čili papričku, môžu byť zdraviu prospešné, hlavne pre veľký obsah vitamínov A a C. Prispievajú tak k posilneniu imunitného systému a dokonca pomáhajú v boji s nachladnutím. Majú aj antibakteriálne vlastnosti, ničia žalúdočné baktérie v črevách a pomáhajú predchádzať infekciám. Dokonca niektoré štúdie poukazujú, že kapsaicín má pozitívne účinky pri liečení autoimunitných ochorení, Parkinsonovej choroby, či astmy.

3. Potíte sa

Kapsaicín v jedle rozohreje telo a vy sa začnete potiť. To síce môže mať pozitívny vplyv na reguláciu vašej hmotnosti, no pre pracovné stretnutia si radšej vyberte kuchyňu, kde to „páliť“ nebude. Potenie je síce v malom množstve zdravé, no pohľad na zarosené čelo, či neustále si utierajúci nos nie je moc príťažlivý.

4. Zhorší pálenie záhy

Korenené jedlá nespôsobujú vo všeobecnosti pálenie záhy, ani žalúdočné vredy, no v prípade, že na ne trpíte, môžu vaše ťažkosti zhoršiť. Dráždivé účinky kapsaicínu môžete zmierniť konzumáciou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany.


Porušili ste pravidlo? Toto sa stane vo vašom tele, ak zjete neumyté jablko!


5. Po konzumácii bežíte na záchod

Jeden z nepríjemných účinkov korenistého jedlá je, že môže spôsobiť problémy v čreve. U niektorých ľudí môže kapsaicín pôsobiť ako preháňadlo. Ak s týmto problémom bojujete, radšej sa príliš korenistým jedlám vyhnite.

6. Utlmuje chuťové poháriky

Pikantné jedlá majú výraznú chuť. Ak ich konzumujete pravidelne a často môže sa stať, že ich sila obmedzí vnímanie ďalších chutí. Preto to s pikantnosťou netreba preháňať, aby ste si jedlo mohli do budúcna vychutnávať.

7. Dráždi vašu pokožku

Komu sa ešte nestalo, že po dokrájaní čili papričky i napriek tomu, že ste si ruky umyli, ste sa dotkli oka, či pery a strašne to pálilo? Opatrne s tým, pretože korenie môže podráždiť vašu pokožku, či sliznicu. Radšej pri manipulácii použite gumové rukavice.

8. Pôsobí ako afrodiziakum

Dali ste si pikantnú večeru a teraz nemôže zaspať a máte „pikantné“ myšlienky? Aj za to môže kapsaicín, ktorý má afrodiziakálne účinky. Konzumáciou zvýšite svoj telesnú teplotu ako aj metabolizmus, čím podporíte chuť na sex a spánok, tak môžete odložiť na neskoršie.

9. Môže vás bolieť brucho

Konzumácia príliš pikantného jedla vám môže spôsobiť nepríjemné pohyby v črevách, plynatosť, či problémy so stolicou. Kapsaicín totiž môže byť veľmi silný a dráždivý. To môže viesť k poškodeniu sliznice v žalúdku, zápal žalúdka, žalúdočné vredy a dokonca aj črevné ochorenia, ako je kolitída.

10. Má pozitívny vplyv na srdce a cholesterol

Niektoré štúdie sa zhodujú v názore, že u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú štipľavé jedlo s obsahom čili, či kurkumy, je riziko vzniku krvných zrazenín oveľa menšie. Pravidelná konzumácia týchto látok zabraňuje poškodeniu ciev, znižuje krvný tlak ako aj zlý cholesterol.

Čítajte tiež: Zlepší zrak, prečistí pečeň a odstráni všetky toxíny z tela: Toto dokáže len táto zelenina!

2017-03-05 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia