Týmto zvyškom jedla sa vyhýbajte: Veľký hazard do zdravím!

Ryža by sa mala skonzumovať ihneď po uvarení.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-12 19:00:00

Málokto zvykne variť nové jedlo každý deň. Kvôli nedostatku času to zvyčajne riešime ohriatím pokrmu z predošlého dňa a teplé jedlo je na svete. Bohužiaľ, niektorým potravinám opätovné ohriatie neprospieva.

Samotné ohrievanie nie je škodlivé. Avšak v niektorých prípadoch môže vážne ohroziť naše zdravie! Záleží totiž na tom, aké potraviny si ohrievate opakovane.

Zelenina

Jej zohrievanie sa dokonca prirovnáva k smrteľným dôsledkom! Špenát, červená repa, hlávkový šalát a zeler obsahujú dusičnany. Ak je zelenina vystavená izbovej teplote, tieto látky sa môžu začať hromadiť. Neprospievajú ľudskému zdraviu a podľa niektorých štúdií oxid dusičnatý môže vyvolať methemoglobiném u detí, čo je vzácna krvná porucha. Spôsobuje nepríjemné príznaky vrátane kŕčov, únavy a dýchavičnosti.

Rastlinný olej

Rastlinné oleje by sa mali používať len raz. Opätovné zohrievanie jedla pripraveného na tomto oleji spúšťa uvoľňovanie nebezpečnej látky – 4-Hydroxynonenalu. Ide o toxín z mastných kyselín, ktorý môže poškodiť zdravie. Spája sa s ochorením srdca, pečeňovými problémami, Alzheimerovou chorobou a tiež s niektorými typmi rakoviny.


Pochúťka nielen pre bábätká? Čo sa stane, ak budeme piť materské mlieko!


Kuracie mäso

Málokto by čakal, že môže byť opätovné ohrievanie kuracieho mäsa pre nás nebezpečné! Mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín, no po jeho zohriatí sa zloženie mení. Odporúča sa konzumovať ho po dobu len 2 dní od prvého uvarenia. Ak ho naozaj potrebujete zohriať, ubezpečte sa, že sa ohrialo rovnomerne a na vysokú teplotu.

Ryža

Odborníci sa zhodujú na jednom. Všetky druhy ryže by sa mali dojesť po prvom uvarení. Ako uvádza Agentúra pre štandardy potravín, surová ryža obsahuje škodlivé baktérie odolné voči teplu. Prežijú aj ohrievanie, preto je najideálnejšie, skonzumovať ju ihneď po uvarení.

Čítajte tiež: Uľaví, no môže aj zabiť: Liečba chrípky vás môže stáť život!

2017-02-12 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia