Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jeme každý deň lacný zabijak? Pravda o palmovom oleji a jeho súvise s rakovinou!

Spôsobuje palmový olej rakovinu?
Spôsobuje palmový olej rakovinu? (Zdroj: thinkstock.com)

Vyrába sa už po stáročia a nájdeme ho v množstve výrobkov, ktoré dennodenne konzumujeme. Najnovšie výskumy naznačujú, že populárny palmový olej sa môže stať odpoveďou v liečbe rakoviny!

Myslíte si, že vy sa palmovému tuku vyhýbate? Nedajte sa oklamať, nájdete ho doslova všade – v margaríne, čokoláde, sušienkach, cukrovinkách, cereáliách, čipsoch, slaných pochutinách, pukancoch, pečive, zmrzline, čokoládových nátierkach, arašidovom masle, v rôznych polotovaroch či dokonca v niektorých paštétach.

Palmový olej kraľuje na čiernej listine potravín

Palmový olej sa získava z výťažkov plodov palmového stromu. V kulinárstve je mimoriadne obľúbený, pretože je lacný a vo výrobe nahrádza drahšie suroviny. V minulosti sa palmový olej ako rastlinný tuk považoval za zdravú alternatívu živočíšnych tukov. Obsahuje množstvo antioxidantov, vrátane vitamínu A. Problémom však je, že rafináciou je olej zbavený väčšiny prospešných látok a stáva sa nasýteným tukom, ktorý, naopak, zvyšuje hladinu cholesterolu a môže spôsobovať kardiovaskulárne ochorenia. O palmovom oleji sa v posledných rokoch hovorí aj ako o ekologickej katastrofe. Dažďové pralesy, ktoré sú domovom mnohých zvierat, musia ustúpiť nemilosrdným obchodníkom a ich rozsiahlym plantážam palmy olejnej, ktoré sú zlatou baňou. Najnovšie štúdie však dokazujú, že palmový tuk predstavuje ďalšie, život ohrozujúce nebezpečenstvo.

Šokujúce výsledky výskumu

Výskum uverejnený v magazíne Nature v decembri 2016 poukazuje na fakt, že stravovanie zamerané na vysoký prísun tukov môže zapríčiňovať agresívne šírenie rakoviny a u pacientov chorých na rakovinu môže spôsobovať nárast metastáz.


Takto obnovíte svoje stratené zdravie za tri mesiace: Zázrak na počkanie!


Výskum podporila nadácia Worldwide Cancer Research a viedol ho profesor Salvador Aznar Benitah. Počas výskumu dostávali laboratórne myši potravu bohatú na tuky, ktorá obsahovala aj kyselinu palmitovú – hlavnú zložku pri výrobe palmového oleja. Počas výskumu vedci objavili po prvý raz na nádorových bunkách špecifickú bielkovinu CD36, ktorá má schopnosť šíriť rakovinu. Vedci počas výskumu ďalej zistili, že bielkovina CD36 sa nachádza na metastatických nádorových bunkách pacientov s rôznym tipom rakoviny, od rakoviny úst, kože, vaječníkov, močového mechúra, pľúc či prsníka.

Nová nádej v liečbe rakoviny?

Vo výskume boli myši nainfikované rakovinou ústnej dutiny. Odborníci zistili, že po nasadení stravy bohatej na tuky nastal 50-percentný nárast metastáz. Výskumníci ďalej zistili, že pri myšiach nakazených ľudským typom rakoviny ústnej dutiny zamedzenie zložky CD36 v strave zabraňuje ďalšiemu metastázovaniu. Zároveň u 20 percentách myší s metastázami po vylúčení zložky CD36 zo stravy metastázy úplne vymizli a pri ostatných myšiach ustúpilo 80 percent metastáz v tele a zostávajúce metastázy sa výrazne zmenšili. Zároveň proces liečby prebehol bez vážnych vedľajších účinkov.

Výskumníci momentálne pracujú na výskume novej liečby založenej na protilátkach látky CD36.

„Hoci sme zatiaľ nerobili výskum na všetkých typoch nádorových ochorení, už teraz môžeme s istotou potvrdiť, že existuje spojitosť medzi látkou CD36 a vznikom metastáz. Dúfame, že sa nám podarí overiť potenciál bielkoviny CD36 pri liečbe metastáz. Takéto veci sa nedejú každý deň,“ prehlásil profesor Benitah.

Čo na to náš odborník?

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra nie je palmový olej prekurzorom onkologických ochorení.

"Problém s palmovým olejom tkvie v jeho absolútne neprimeranom používaní takmer vo všetkých spracovaných potravinách, sladkostiach či pochutinách. Jeho následný nadbytok (ako je to so všetkým, keď sa používa v nadbytkoch) môže vyvolať nábeh na rôzne ochorenia. Preto je potrebné kupovať väčšinu potravín s prirodzeným zložením," upozorňuje nutričný špecialista.

Čítajte tiež: Veľké sklamanie pre milovníkov zdravej stravy: Banány vraj nepatria na raňajkový stôl!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9