Jeden grapefruit denne zmení fungovanie vášho tela: Čo sa začne diať!

Grapefruit obsahuje množstvo výživných látok, ktorými nadopuje vaše telo.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-11 12:00:00

Ovocie je jedným z najdôležitejších prvkov v ľudskom stravovacom systéme. Vitamíny, ktoré v sebe obsahuje každý jeden druh ovocia, sú nepostrádateľné a bez nich naše telo veľmi rýchlo chradne.

Nedajú sa nahradiť ničím iným a ak si človek nedopraje ovocie v pravidelných dávkach, skôr či neskôr sa mu jeho telo pomstí. Čo sa však stane, ak si na konzumáciu zvolíte jeden druh ovocia každý deň? Ako zareaguje vaše telo? Pozreli sme sa na to, aké zázraky robí grapefruit.

Tento sem-tam kyslý vitamínový zázrak má sám o sebe veľa predností, o ktorých ste možno doteraz ani len netušili. V prvom rade je zdrojom cenných živín, ako sú vitamíny C, A, K, D a B komplex. Ďalej obsahuje draslík, kyselinu listovú, vápnik či fosfor.

Grapefruit oceníte aj pri bežných problémoch tráviaceho systému – zaraďte ho do jedálnička pri ťažkostiach so zápchami, nadúvaním alebo krvným tlakom a vaše zdravie sa vám čoskoro poďakuje.

Začnite raňajkami

Každodenný rituál s grepom môžete začať jeho raňajšou konzumáciou. Či už ho zvolíte ako doplnok do smoothie, odšťavíte si z neho džús alebo si ho jednoducho olúpete a zjete, je už na vás. V žiadnom prípade si jeho chuť nedopĺňajte cukrom, akokoľvek by vás to pokúšalo. Celá vitamínová bomba by v takom prípade vyšla nazmar. Ak vám tak veľmi chýba sladká chuť, doplňte ju sladším ovocím, napríklad banánom.

Azda najrýchlejším príkladom účinnosti je pohár šťavy z grapefruitu a citrónu v rovnakej dávke. Doprajte si ho každý deň a známky vašej únavy, malátnosti a ospalosti by mali ustúpiť.


Nevinný zvyk, ktorý robíme pri príprave čaju: Ruky preč od medu, inak sa stane toto!


Experimentujte

Nebojte sa hľadať nové a zaujímavé možnosti konzumácie tohto exotického ovocia. Dnešný svet ponúka grepy vo veľkom, ale uvedomte si, že ak by ste k nim nemali prístup, veľmi rýchlo by ste ich nedostatok pocítili.

Osviežujúca chuť čerstvých grepových džúsov, alkoholických i nealkoholických drinkov či ľadových chutných zmrzlín a nanukov by bola bez tohto ovocia veľmi ochudobnená. Naučte vaše deti, že aj kyslé ovocie má vynikajúcu chuť a nemusia nad ním ohŕňať nos.

Čo ešte dokážu?

Grepy pozitívne vplývajú na mnoho stánok ľudského života. Azda najdôležitejšou informáciou je, že majú protirakovinové vlastnosti a môžu pomôcť pri predchádzaní tejto choroby. Dokonca majú silu pomôcť pri liečbe niektorých typov rakoviny.

Ľudia so zápalovými chorobami by mali tiež zvýšiť svoju dennú dávku grapefruitu. Významne totiž zmierňuje zápal, napríklad pri reumatickej artritíde alebo psoriáze.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí nemajú (zatiaľ) ani jeden zdravotný problém, siahnite po tomto ovocí z preventívnych dôvodov. V budúcnosti to isto oceníte.

Kto nesmie jesť grapefruit?

Pre laikov bude možno znieť táto otázka nezmyselne – veď ako by mohol niekomu ublížiť takýto druh ovocia? Nehovoríme o rapídnej ujme na zdraví, no stať sa to môže. Konzumácia grepov sa vylučuje popri liečbe s niektorými druhmi liekov. Lekári by mali na tento stav upozorňovať, ale je dobré si to aj pamätať. Grepy totiž môžu znižovať účinok liekov a v niektorých prípadoch by to mohlo mať neblahé následky. Týka sa to aj grepového džúsu.

Čítajte tiež: Jeme každý deň lacný zabijak? Pravda o palmovom oleji a jeho súvise s rakovinou!

2017-01-11 12:00:00  |  Text: ss   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia