Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nedajte sa oklamať falošným zdravím: Takto rozoznáte nebezpečný cesnak od domáceho!

Pozor na čínsky cesnak, ktorý sa predáva v obchodoch!
Pozor na čínsky cesnak, ktorý sa predáva v obchodoch! (Zdroj: thinkstock.com)

Ruku na srdce, ako nakupujete cesnak? Väčšina ľudí sa nad tým ani nepozastavuje, jednoducho vezme do rúk strúčiky a tie putujú do nákupného vozíka. Pritom je veľmi pravdepodobné, že si domov donesú nebezpečnú zeleninu!

Až viac ako 80 % cesnaku, ktorý nájdeme v bežných obchodoch pochádza z Číny. Preto pravdepodobnosť, že strúčiky, ktoré konzumujeme, pochádzajú z tejto oblasti je veľmi vysoká. Čína je totiž najväčším vývozcom tejto rastliny na svete. Bohužiaľ, Číňania v snahe vyprodukovať čo najviac tejto plodiny a zároveň ušetriť, používajú rôzne pesticídy, ktoré sú zakázané.

Chémia v cesnaku ako hrozba

Chemické látky zastavujú klíčenie cesnaku a zároveň zabíjajú hmyz. Čínsky cesnak je tak plný rôznych plynov a toxických látok, ako napr. metylbromid. Taktiež býva znečistený aj olovom, siričitami a inými zlúčeninami, vrátane inhibítorov rastu, ktoré ho chránia pred nepriaznivými podmienkami pri skladovaní a taktiež pred nízkymi teplotami.

Na prvý pohľad práve cesnak z Číny môže vyzerať dobre. Chemikálie  majú totiž schopnosť ho bieliť. Čisto biely cesnak pritom zvykne lákať mnohých ľudí, majú pocit, že ide o čistý, nezávadný produkt. Nedajte sa však oklamať!


Veľký omyl pri vyprážaní jedál, ktorý robí takmer každý: S týmto skoncujte čo najskôr!


Zatiaľ čo vy si kupujete cesnak s cieľom podporiť svoje zdravie, nakoniec vám môže preukázať opačnú službu! Metylbromid môže ohroziť naše zdravie, pričom riziko sa zvyšuje každou ďalšou expozíciou! Môže spôsobiť poškodenie centrálneho nervového systému a dýchacieho systému. Dokonca je vraj 60-krát škodlivejší ako chlór! Aby toho nebolo málo, s touto chemickou látkou sa spája aj smrť.

Čo si treba všímať pri jeho kúpe?

Chemické látky v cesnaku môžu byť na úkor tej užitočnej, vďaka ktorej je cesnak liečivý, teda alicínu. Je škoda prísť o látku, ktorá je zodpovedná za množstvo zdravotných výhod!  Ak chcete mať doma cesnak s liečivými účinkami, všímajte si pri jeho kúpe určité detaily. Nezabúdajte sledovať krajinu pôvodu na etikete. Čínsky cesnak taktiež rozoznáte od domáceho podľa toho, že nemá korene a stonky, je ľahší a menej guľatý a hlavne je bielený.

Aj keď najlepšie je vypestovať si cesnak vo vlastnej záhrade, zdravie si zabezpečíte tiež jeho kúpou u domáceho producenta. 

Čítajte tiež: Žena jeden rok nepoužila dezodorant, ani žiletku: Takto dopadla!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9