Čo budeme jesť? Superpotraviny na rok 2017, ktoré zaplnia naše chladničky!

Ktoré potraviny "zaplavia" našu chladničku?
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-03 10:30:00

Aké trendy v zdravej výžive si pre nás v novom roku pripravil gastro svet? Zdá sa, že v kuchyni poriadne ušetríme. V roku 2017 sa totiž nebude odpúšťať žiadne plytvanie jedlom!

Melónové jadierka

Aj vy celý život jadierka vypľúvate, lebo vás doma strašili, že keď ich prehltneme, vyrastú nám v bruchu melóny? Robíte obrovskú chybu! Melónové jadierka sú totiž vitamínovou bombou – obsahujú magnézium, železo, kyselinu listovú a podporujú trávenie. Je však pravda, že by sme ich nemali jesť priamo z melóna. Pred podávaním melóna jadierka povyberajte, opláchnite a osušte. Krátko ich orestujte a olúpte. Ak sa vám s nimi nechce trápiť, v obchodoch so zdravou výživou zoženiete aj olúpané jadierka. V kuchyni ich využijete rovnako ako iné semiačka – v sladkej aj slanej kuchyni.

Fialová kukurica

Fialovú kukuricu, tzv. maiz morado, poznali už Inkovia a považuje sa za poklad zdravej stravy. Obsahuje komplex vitamínov, živín a okrem iného pomáha telo chrániť pred nádorovými ochoreniami a starnutím. Podporuje trávenie a znižuje vstrebávanie cukrov. Na slovenskom trhu sú v ponuke celé klásky. Využijete ich rovnako ako tradičnú žltú kukuricu.

Zeleninový jogurt

Kým minulý rok panoval v rebríčkoch kefír, v roku 2017 prichádza na európsky trh úplná novinka – zeleninový jogurt! A je to vraj hotový zázrak! Základ jogurtu tvorí plnotučné kravské mlieko, jogurtové kultúry a zeleninové pyré (paradajkové, mrkvové, cviklové a pod.). Výrobcovia ho odporúčajú jesť rovnako ako ovocné jogurty na raňajky, spolu s orieškami či sušeným ovocím. Vďaka nakyslej chuti sa tento zdravý jogurt dá skvelo využiť pri varení a my sa už nevieme dočkať, keď ho nájdeme aj v našich obchodoch.

Živočíšne uhlie

Citrónovej vode odzvonilo! V roku 2017 budeme detoxikovať „čiernou“ vodou, teda vodou zmiešanou so živočíšnym uhlím. Živočíšne uhlie je prírodné liečivo, ktoré lieči tráviace ťažkosti a pomáha telu zbavovať sa škodlivín. Na detoxikáciu je preto naozaj ideálny. Nemali by sme to však s ním preháňať a užívať len výnimočne pre liečebné účely. Mimochodom, určite ste minulé leto zaregistrovali na internete boom čiernej zmrzliny – aj tá vyrába z čierneho uhlia.

 

A photo posted by Host Milano (@hostmilano) on


​Polievky namiesto smoothies

Ovocné smoothies sú ešte stále v kurze, no fitnes tréneri nastolili na rok 2017 nový trend – tzv. souping, teda prípravu polievok. A nie hocijakých! Husté, chutné, krátko varené a rozmixované zeleninové polievky plné vitamínov a posypané orechmi či semiačkami sú nové kráľovné sezóny.

Ryža z karfiolu

Pamätáte si na rezance z cukety, ktoré sa podávali ako raw verzia špagiet a zbláznil sa do nich celý svet? Tento rok sa o slovo hlási nový boom – „ryža“ pripravená zo surového karfiolu. Stačí karfiol dobre očistiť a nastrúhať. Podáva sa ako zdravá náhrada klasickej ryže a chutí famózne.

Púpava

Profesionálni aj amatérski kuchári budú v roku 2017 púpavou doslova posadnutí. Už to nebude len nenápadné zdobenie taniera jedným kvietkom, teraz bude púpava v kuchyni hlavnou ingredienciou! Jesť sa bude všetko – kvety, listy, stopka, dokonca aj koreň. Je totiž nabitá vitamínom A, ktorý podporuje zdravie kostí a zubov a keďže je aj mimoriadne chutná, nie je dôvod, prečo by ste sa jej v kuchyni mali báť. Pridajte ju do šalátov alebo si pripravte chutné púpavové pesto.

Žiadne zvyšky

Neostaneme len pri púpave. Súčasný kulinársky svet sa snaží využívať potraviny naozaj efektívne a v kuchyni zužitkovať všetko tak, aby ostali minimálne zvyšky. Korene, stopky, listy, všetko sa dá použiť a zjesť, pretože je to nabité živinami. A keď hovoríme všetko, myslíme tým naozaj všetko – odrezané stopky mrkvy, šupky zo zemiakov, lístky z reďkovky či brokolice, nič z toho nesmie skončiť v koši! 

Čítajte tiež: Najväčšie hrozby, ktoré nás čakajú v roku 2017: Na toto sa pripravte!

Fotogaléria

2017-01-03 10:30:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaldaily.com, nutrition-and-you.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia