Zdravo a chutne? Lososa na Štedrú večeru môžete poriadne oľutovať!

Pozor na lososa, ktorého kupujete na štedrovečernú hostinu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-23 06:00:00

Aj keď je pre slovenské domácnosti typické dať si na Vianoce rybie filé alebo kapra, mnohí sa už obzerajú po iných rybách. V prípade, ak si chcete cez vianočné sviatky udržať hmotnosť a bojíte sa, že by ste pribrali, je dobré trochu upraviť tradície. Trafíte lososom do čierneho?


Odborníci sa zhodnú na jednom. Ryby na vianočnom stole majú svoje miesto na vianočnom stole. Hlavne losos je doslova nadopovaný omega-3 mastnými kyselinami a považuje sa za najzdravšiu rybu na svete. Vaše telo doplní o bielkoviny, draslík a taktiež poskytne dôležitý protirakovinový selén. Obsahuje zdravé tuky, ktoré potrebuje ľudský organizmus na správne fungovanie. Prospieva srdcu a krvnému obehu. Má viac zdravotných účinkov ako akákoľvek iná samostatná potravina na svete!

Problém menom chov rýb

Vianočné zvyky sú nám v tomto naklonené. Ak si zvolíte rybu, vaše telo sa vám za to poďakuje! No nemusí to tak byť za každých okolností.. Losos namiesto kapra nie je vždy najlepším riešením. Ryby, kupované z pultov našich predajní, môžu obsahovať pesticídy a iné škodlivé látky. A to je ten problém, ako tvrdí výživový poradca Ing. Libor Javro.  

"Konzumáciou rýb vieme prijať do nášho organizmu veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Preto z môjho pohľadu sú ryby veľmi vhodnou potravinou vo výžive ľudí. Samozrejme, je tu problematika kvality potraviny a z toho vyplývajúceho chovu rýb, ako vlastne u každej jednej potraviny, o tom môžeme diskutovať aj pri zelenine, kuracom mäse či ovocí...," upozorňuje odborník na výživu.

Už pred niekoľkými rokmi sa objavila správa, že voľne žijúce lososy v Nórsku, ktoré je najväčším vývozcom tejto ryby, rybári už takmer nechytia. Z vôd postupne miznú! Preto sa môže stať, že ryba, ktorú kúpite, pochádza z chovnej stanice. V roku 2012 vyviezlo Nórsko viac než 1 milióna tonu lososov z umelého chovu! Na farmách chované lososy ľudskému zdraviu príliš neprospievajú. Podľa francúzskej farmakologičky, ktorá pracovala v Nórsku, Claudette Béthune, obsahujú tieto ryby znečisťujúce látky vrátane dioxínov a polychlórovaných bifenolov. Tieto látky vytvárajú riziko rakoviny!


Koľko vajíčok môžeme týždenne zjesť?


Ryby na farmách nemajú práve najpriaznivejšie podmienky. Približne 10 až 20 % rýb, ktoré sú chované umelo v klietkach, umierajú kvôli premnoženiu, zlým podmienkam a chorobám. Niektoré z nich dokonca trpia srdcovými chorobami a tiež nie je výnimkou, že majú srdce obalené tukom. Aby farmári zabránili chorobám, ktoré postihujú ryby, očkujú ich vakcínami, ktoré majú vedľajšie účinky, napr. zápal podbrušnice. Taktiež sú kŕmené rybou múčkou, ktorá obsahuje množstvo chemických látok.

Zdravá ryba na vianočnom stole

Každý chce mať istotu, že má na tanieri zdravú rybu. Ako však zistiť, že tá vaša je zdrojom výživných látok bez akejkoľvek chémie?

"Je potrebné odsledovať a kontrolovať odkiaľ ryba pochádza, kde bola chovaná a akým spôsobom, či náhodou neobsahuje prídavné látky.. Okrem vlastnej kontroly je potrebné tlačiť na dodávateľov, obchodníkov, aby nakupovali kvalitné potraviny, aby sa nevhodné látky nenachádzali v potravinách, čo majú kontrolovať štátne orgány," dodal Ing. Libor Javro.

Podľa nutričného špecialistu je úplne najvhodnejšou variantou, kupovať potraviny od známych a overených predajcov či výrobcov.

Aj keď z jednej porcii lososa nezaznamenáte žiadnu výraznú ujmu na zdraví, prečo dávať do seba zbytočne umelé látky? 

Čítajte tiež: Menšie množstvo, veľký dopad: Toto spraví lyžička škorice s vaším telom za 45 minút!

2016-12-23 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, environmentalchemistry.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia