Je dodržiavanie pitného režimu len podvod? Môžete z toho ochorieť!

Dodržiavanie pitného režimu sa vám môže vymknúť spod kontroly a vypijete viac, než máte!
Zdroj: pixabay.com
2016-12-06 06:00:00

Predávkovať sa môžeme z liekov, drog, ale aj obyčajnej vody! Nezmysel? Omyl. Aj pitná voda môže byť nebezpečná a spôsobiť smrteľné následky. Dôkazom je 59-ročná žena, ktorú prijali do nemocnice po tom, čo sa predávkovala vodou.

Predávkovala sa z vody

Neustále prízvukovanie ľuďom, aby pili veľa tekutín, nemusí byť práve najlepší nápad. Toto odporúčanie spochybnili londýnski lekári po ošetrení 59-ročnej ženy, ktorá vypila veľké množstvo vody, z ktorého doslova ochorela. Predávkovala sa po tom, čo boli u nej objavené príznaky infekcie močových ciest. Žena sa priznala, že jej lekári povedali, aby pila veľa vody - konkrétne pollitra každých 30 minút.

Lekári u ženy zistili nebezpečne nízke hladiny soli v krvi. K tomu dochádza vtedy, ak vypije pacient veľa vody v priebehu krátkeho časového obdobia. Prejavuje sa nevoľnosťou, zvracaním a bolesťami hlavy. V závažných prípadoch môže nastať opuch v mozgu, čo vedie k zmätenosti, kŕčom, bezvedomí a smrti! Ako sa nedávno písalo v časopise BMJ, lekári sa priznali, že je len málo dôkazov o tom, koľko vody je už príliš veľa.

"Počas svojej návštevy na oddelení urgentného príjmu sa žena postupne stala zmätenou. Niekoľkokrát vracala, bolo rozochvená a vykazovala značné ťažkosti reči," popisujú lekári zdravotný stav pacientky.


Týka sa mnohých ľudí pred Vianocami: Syndróm, ktorý mení mozog!


Lekári boli schopní zachrániť ženský život tým, že jej okrem iného obmedzili príjem tekutín na jeden liter v najbližších 24 hodín, no mali už prípad, kedy mladá žena trpela gastroenteritídou a zomrela po konzumácii veľkého množstva vody. Ďalšia žena si spomína na to, čo sa s ňou dialo, keď to prehnala s pitným režimom. Ako sa priznala, stratila 24 hodín svojho života, ktoré strávila kvôli tomu v nemocnici. Celé jej telo sa triaslo. Počas hodín v nemocnici má len slabé útržky, keď bola pri vedomí. Trvalo asi týždeň, kým sa cítila normálne vo svojej koži, aj keď cítila ešte únavu.

Aj tí, ktorí berú MDMA drogy a tí, ktorí sa zúčastňujú vytrvalostných športov, sú taktiež vystavení riziku veľmi nízkych úrovní soli.

Moč napovie

"Často odporúčame svojim pacientom, aby pili veľa tekutín a ostali hydratovaní. Avšak existujú aj riziká! Ako už bolo dokázané, škodlivé účinky zvýšeného príjmu tekutín zahŕňajú zmätenosť, vracanie a poruchy reči. Nízka koncentrácia sodíka v krvi môže mať katastrofálne následky, " uviedli Dr. Laura Christine Lee a Dr. Maryann Noronha.

Veľa vody by sme mali piť hlavne v horúcom počasí. Ak neviete, či ste už vypili dostatok tekutín alebo vášmu telu naopak chýbajú, spoznáte to podľa farby moču. Tmavý moč signalizuje dehydratáciu či nedostatok prijatých tekutín, svetlý je znakom toho, že ste vypili dostatok tekutín. V tom prípade to už s nimi nemusíte preháňať. 

Čítajte tiež: Triky s kuchynskou soľou, ktoré vás položia na zadok: Po tomto nebudete chcieť nič iné!

2016-12-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia