Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lahodný šperk každej zabíjačky: Pravda o tom, či je tlačenka skutočne nezdravá!

Tlačenka nepatrí medzi najzdravšie jedlá, no môžete si vybrať kvalitnejšiu s množstvom bielkovín.
Tlačenka nepatrí medzi najzdravšie jedlá, no môžete si vybrať kvalitnejšiu s množstvom bielkovín. (Zdroj: profimedia.sk)

Stará dobrá tlačenka nám zo zabíjačkového taniera chutí snáď najviac. Kto by jej neodolal? Pre návštevu z cudziny môže byť príjemným chuťovým prekvapením. Je tlačenka skutočne nezdravé jedlo?

Považujeme ju za zakázané jedlo, napriek tomu jej nevieme odolať! Taká je tlačenka, ktorú si takmer každý z nás rád dopraje s krajcom chrumkavého chleba aspoň raz za čas. Pritom tušíme, že svojej postave tým práve neulahodíme.. Tlačenka je skutočne nezdravá. Ale len v prípade, ak sa spoľahnete na kúpenú z obchodu!

Dnes sa tlačenky robia z rôznych druhov mäsa. Okrem svaloviny prasaťa sa v nej môže nachádzať aj menej kvalitné tkanivo alebo jej štruktúru môžu z veľkej časti tvoriť veľké kusy mastných koží. V tomto prípade sa spoľahnite na to, že vaše zdravie bude trpieť! Aj keď si doprajete len kúsok.

Ako si vybrať kvalitný produkt? 

Pri kúpe tlačenky z obchodu sledujte jej farbu, ktorá by mala byť svetlo sivá. Nazelenaný okraj kociek mäsa signalizuje málo soli, červená farba zase dusitanovú soliacu zmes. Tlačenka by nemala mať žiadne kosti ani štetiny. Všímajte si, či nie je mazľavá a či sa nerozpadáva. V opačnom prípade nebola dostatočne tepelne ošetrená. Nemala by mať ani príliš lepkavý či nejakým spôsobom narušený povrch. Zrejme tak v predajni nedodržali podmienky skladovania. V tomto prípade uškodí zdraviu!

Ak chcete mať kvalitný produkt, ktorý je zdrojom plnohodnotných bielkovín, najlepšia je vlastná výroba. Tá však nie je najjednoduchšia, no je zárukou, že budete mať kvalitné jedlo. Dnes už suroviny na tlačenku zoženiete v každom lepšom mäsiarstve. Dajte si však záležať na výbere a krájaní surovín. Ak si na to netrúfate, i také absolvovanie pravých zabíjačkových hodov môže byť príjemne stráveným časom a príležitosťou, ako si domov odniesť pravé zabíjačkové produkty vrátane tlačenky.

Výživová hodnota tlačenky

  • Kvalitná tlačenka je zdrojom bielkovín.
  • Väzivové tkanivá v nej obsiahnuté pôsobia priaznivo na kĺby.
  • Energetická hodnota i množstvo tuku záleží od druhu užitého mäsa.
  • Najmenej kalórií má hydinová tlačenka, ktorá je vhodná pre diabetikov a chudnúcich. V 100 g sa nachádza 10,8 g tuku a má 687 kj. Svetlá tlačenka má už 1 136 kj a 24,4 g tuku. Najkalorickejšia tmavá tlačenka má 1194 kj a skrýva v sebe 25,6 tuku.  
  • Najtučnejšia je tlačenka z bravčového mäsa.
  • Kvôli spôsobu výroby, varenia s korením, cibuľou a cesnakom, nie je vhodná na dlhodobú konzumáciu pri akejkoľvek diéte. Hodí sa skôr po náročnej fyzickej práci.

Čítajte tiež: Týka sa mnohých ľudí pred Vianocami: Syndróm, ktorý mení mozog!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9