Odvrátená tvár zdravej stravy: Tieto nepríjemnosti môže narobiť zelenina!

Aj konzumácia zeleniny sa môže nepríjemne odraziť na vašom zdraví.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-28 06:00:00

Sú zdravé, plné výživných látok a odporúčané lekármi. Je nepravdepodobné, že by vám nejaký odborník povedal, aby ste si dávali pozor na skonzumované množstvo. No aj zelenina má svoje temné stránky, ktoré síce nie sú nebezpečné, no nepríjemné...

Kapusta

Ospevovaná ako zázračný liek, dokonca i ako prevencia rakoviny. Kapusta je v tomto období zeleninou číslo jeden, ktorá zaplňuje nákupné košíky. Vysoký obsah vlákniny v kapuste pomáha udržiavať črevá pravidelne v pohybe. Pozor však na jej veľké množstvo! Obzvlášť vtedy, ak nie ste zvyknutí jesť pravidelne potraviny plné vlákniny. Choďte na to zo začiatku pomalšie. Stačí len polka šálky varenej alebo jedna šálka čerstvej kapusty na porciu. V opačnom prípade sa môže stať, že strávite hodiny na záchode..

Špargľa

Táto zelenina uvoľňuje pri trávení zlúčeniny síry, ktoré spôsobujú, že vaša moč divne páchne. Záleží však od genetiky. Niekto si totiž môže dať špargľu bez toho, že by si všimol nejakú zmenu. Pite veľa vody, aby sa moč rozriedila a nebola moc cítiť. Pre niekoho zanedbateľný problém, pre iného niečo, čo chce riešiť.

Červená repa

Ak zjete červenú repu, zrejme sa po príchode na záchod mierne zľaknete. Váš moč a stolica budú totiž červené. Výskum dokonca ukázal, že tí, ktorí trpia nedostatkom železa, sú týmto zafarbením postihnutí viac než iní. U každého však môže byť pigment iný. Niekto len ledva spozoruje mierne začervenanie, iní majú až jasnú červenú farbu, pričom týmito znateľnými zmenami trpí asi 10 percent populácie. Ak sa toho bojíte, pokojne sa o tom porozprávajte s lekárom. Môžete si byť však istí, že na druhý deň tieto problémy zmiznú.


Koniec kvapkám do nosa: Najlepší liek na prechladnutie sa skrýva za dverami spálne!


Mrkva a batáty

Môže to znieť smiešne, no naozaj sa to môže stať! Po väčšej porcii mrkvy alebo sladkých zemiakov môžete mať oranžovú farbu pokožky. Na vine sú karotenoidy, ktoré sú zdrojom vitamínu A, teda antioxidantu. Vďaka nim sa naše telo zbaví voľných radikálov. Ide však aj o pigment, teda farbivo, ktoré sa vo veľkom množstvo môže ukladať na vrchné vrstvy kože a môže spôsobiť stav, ktorý sa volá karotenóza. Do žlta až oranžova sa vám môže sfarbiť nos i líčka, ale i moč a stolica. Najčastejšie k tomu dochádza u malých detí, no ani dospelí nie sú výnimkou. Ľahko tomu predídete, ak budete na svojom tanieri miešať rôzne farebné druhy zeleniny a ovocia.

Na pozore sa musia mať hlavne chorí ľudia

Nežiaduci vplyv môže mať zelenina na niektorých ľudí, ktorí majú už podlomené zdravie. Ak má človek citlivý organizmus, môže sa uňho zelenina prejaviť ako alergén. Týka sa to chrenu, surových rajčiakov, špenátu, cibule, póru či zeleru. V tomto prípade stačí zeleninu tepelne upraviť. V rebarbore sa zase nachádza kyselina šťavelová, ktorá môže pri nedostatku vápnika nepriaznivo vplývať na kosti. 

Tých nepriaznivých zdravotných účinkov zeleniny je viac, na druhej strane nedajú sa porovnať s tým, aké benefity poskytujú zdravým ľuďom. 

Čítajte tiež: Krása, čo stojí zdravie: Neuveriteľné, ako nás kabelka ničí! 

2016-11-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia