Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Toto je najlepší spôsob, ako rozmraziť mäso: Mnohí o ňom nevedia!

Dbajte na správny spôsob rozmrazenia mäsa, aby sa v nich nepremnožili nebezpečné baktérie!
Dbajte na správny spôsob rozmrazenia mäsa, aby sa v nich nepremnožili nebezpečné baktérie! (Zdroj: profimedia.sk)

Vytiahnuť z mrazničky a hodiť na kuchynský pult alebo rovno pod tečúcu horúcu vodu. Takto niektorí doteraz rozmrazujú mäso, aby ho mohli čo najskôr tepelne upraviť na nedeľný obed. Mnohí však už vedia, že to nie je správny spôsob, preto ho z mrazničky dajú rovno do chladničky. Zrejme ostanete šokovaní, ale aj to je chyba!


Rozmrazovanie mäsa je často predmetom mnohých diskusií. V surovom mäse sa môžu premnožiť mikroorganizmy, ktoré predstavujú zdravotné riziko. Aby sme sa tomu vyhli, snažíme sa ho rozmraziť čo najvhodnejším a najbezpečnejším spôsobom. Najprv koloval medzi ľuďmi "zaručený" spôsob v podobe tečúcej horúcej vody, potom sa odporúčalo nechať mäso v kuchynskom dreze, čo mnohí ešte doteraz robia. Následne sa však objavili informácie, že najlepším spôsobom je dať mäso z mrazničky rovno do chladničky.

Odborníčka však zdvíhava varovný prst a upozorňuje, že by sa to v skutočnosti malo robiť inak! Existuje len jeden spôsob, ako rozmraziť mäso, ktorý je bezpečný a pripraví mäso na ďalšiu úpravu. Nedávna štúdia, pod vedením svetoznámej expertky Susan Eksted zistila, že mnohí ľudia po celý svoj život robia jednu obrovskú chybu! Obzvlášť v tom prípade, ak nechávajú mäso celú noc v chladničke, aby sa pomaly rozmrazovalo.

Metóda, ktorá zabráni rastu baktérií

Potraviny zmrazujeme preto, aby sme ich mohli použiť neskôr, pričom si udržia kvalitu a chuť. Ako však postupovať pri rozmrazení, aby nestratili na kvalite? Podľa odborníčky by sme mali dať mäso do studenej vody. Tak ochránite chuť mäsa, keďže voda lepšie absorbuje teplo než vzduch. Ide o najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu metódu, ktorou možno rozmraziť mäso alebo ryby a ktorá zabráni rastu baktérií.


Je konzumácia ovocia v zime zakázaná?


Obaľte mäso transparentnou potravinou fóliou a následne vložte do vody. Tú však treba meniť približne každých 30 minút alebo dajte mäso pod prúd tečúcej vody, aby ste udržali teplotu vody a tým pádom zabránili vzniku bakteriálnych patogénov.

"Tento spôsob je už mnohým vedcom známy a platí už dlhú dobu. Avšak je pravda, že táto znalosť je väčšinou obmedzená na potravinársky priemysel. Väčšina ľudí o tom nevie, " povedala expertka.

Žiadna chladnička či mikrovlnná rúra!

Ako ďalej dodala, neexistuje žiadna vedecká štúdia, ktorá by dokázala účinok rozmrazovania mäsa v chladničke. Zrejme je to preto, že sa chladnička považuje za najhygienickejšie miesto. Hoci je to pravda a potraviny v nej pomalšie podliehajú rozkladu, najlepším spôsobom, ako rozmraziť hlbokomrazené potraviny je ich ponoriť do studenej vody.

Dokonca sa neodporúča dávať mrazené potraviny do mikrovlnnej rúry, ktoré majú na rozmrazovanie vopred nastavené programy. Stavte na obyčajnú studenú vodu!

Čítajte tiež: Skrytá hrozba v kúpeľni: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame pri sprchovaní!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9