Je konzumácia ovocia v zime zakázaná?

Konzumácia ovocia v zimných mesiacoch vám zabezpečí prísun výživných látok.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-21 06:00:00

Každý si v priebehu rokov vypestoval istý rituál, ako predchádzať chrípkovým a iným vírusovým ochoreniam. Niekto sa spolieha na šport na čerstvom vzduchu, iný stavil hlavne na príjem zdravej stravy. V "menu" preventívnych opatrení nesmie chýbať zelenina i ovocie. Zaujímavé však je, že sa ovocie neodporúča práve v zimných mesiacoch..


Zvýšená konzumácia ovocia nám zabezpečí prísun výživných látok - vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Tým je obranyschopnosť organizmu posilnená a imunitný systém funguje na plné obrátky. Recept ako sa vyhnúť ochoreniam je osvedčený a jednoznačný - zdravá strava a pohyb. A tak mnohí v snahe ostať zdraví nakupujú plné košíky zeleniny a ovocia.

S prvým menším prechladnutím ihneď utekáme do obchodu, aby sme si nakúpili citrusové plody. Sú totiž bojovníkmi proti vírusom  a účinne ochránia náš organizmus pred baktériami. Okrem iného môže za to vitamín C, ktorý má takýto účinok. Týmto vitamínom sú nadopované napr. kiwi a pomaranče. Aj keď mnohí z nás nedajú dopustiť na zázračnú vitamínovú bombu zo štiav z citrusových plodov, ktorá človeka postaví rýchlo na nohy nielen pri prechladnutí, ale aj chrípke, netreba citrusové ovocie preceňovať.  

Zákaz citrusom?

Podľa niektorých odborníkov exotické citrusové plody ochladzujú organizmus, preto by sa mali vylúčiť hlavne v zime. Údajne sú nevhodné v našom klimatickom pásme! Jedným z dôvodov chrípkového obdobia u nás je práve ochladzovanie organizmu, čo je úlohou ovocia  a zeleniny z Južnej Ameriky, Austrálie či Afriky.

Ak ich skonzumujeme v jesenných či zimných mesiacoch, organizmus sa ochladí, poklesne imunita a vírusy majú zelenú. Keďže sa organizmus prehrieva, nedokáže ich v dostatočnej miere likvidovať. Tvrdenie o tom, že ovocie nemusí byť pre nás za každých okolností prospešné, je až neuveriteľné!


Skrytá hrozba v kúpeľni: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame pri sprchovaní!


Radšej sezónne ovocie

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra nie je nutné úplne sa vyhýbať tropickému ovociu. Napriek tomu sa odporúča iná alternatíva, ktorá podporí zdravie organizmu.

"Tropické ovocie, ak je kvalitné, nám vie počas zimných dní obohatiť organizmus o kvalitné biologicky účinné látky, ako sú vitamíny a minerály, čo je v týchto dňoch veľmi dôležité z pohľadu dotovania imunitného systému a funkcií organizmu. Avšak, radšej odporúčam ovocie z našich končín, pretože nemuselo precestovať takú dlhú cestu, čím sa logicky nemuselo použiť toľko opatrení pre jeho zachovanie. Ideálne je mať svojho miestneho dodávateľa, ktorý sa stará o to, aby mal kvalitné výrobky či potraviny a u toho nakupovať. Ak nebudete konzumovať toto ovocie priamo z chladničky, tak vám ochladenie organizmu nehrozí," dodal nutričný špecialista.

Jednoznačný záver: Nemusíte sa pomarančom tak urputne vyhýbať a zakazovať si ich. Tak ako ostatné ovocie aj pomaranče sú veľmi dôležité pre zdravie a nemali by sme ich vylučovať z jedálnička. Dbajte však hlavne na sezónne ovocie ako sú jablká, hrušky a slivky. A keď dostanete chuť na pomaranče, dajte si ich s potravinou, ktorá naopak prehrieva organizmus. Príkladom je škorica.

Čítajte tiež: O tomto mnohí doteraz nevedeli: Takto by sa mal správne používať deodorant!

2016-10-21 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia