Je zlé, ak sme zjedli jablko bez toho, aby sme si ho umyli?

Nezabudnite si jablko pred konzumáciou umyť!
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-19 15:10:00

Dostali ste chuť na šťavnaté ovocie, no pred konzumáciou ste si ho neumyli? Väčšina ľudí by mala po tomto výčitky svedomia, že si tým uškodili! Čo sa stane, ak zjeme "špinavé" ovocie?

Niekedy sa človek jednoducho nestíha najesť, takže jediné, čo má po ruke, je kúsok ovocia v podobe jablka. Po ceste do práce sa doň schuti zahryznete, aby aspoň nachvíľu zahnal hlad. Aj keď účel je splnený, zabudol na jednu vec. Jablko si pred konzumáciou neumyl!

"Najšpinavšie" ovocie!

Už odjakživa zvykli väčšine z nás rodičia vštepovať do hlavy, aby sme si nezabudli jablko očistiť ešte predtým, než sa doň pustíme. Najlepšie pod tečúcou vodou. Aj keď vyzerá čisto a lesklo, vieme, že môže byť poriadne špinavé. A tak pri tom, ako si zaspomíname na Snehulienku a jej toxické jablko, ktoré vyzeralo na prvý pohľad nádherne a chutne, pritom išlo o otravu, vedú naše kroky vždy k umývadlu, aby sme ovocie poriadne zo všetkých strán poumývame. Tým sa zbavíme baktérií a reziduí pesticídov, ktoré môžu spôsobiť otravu.

"Je samozrejmé, že mnoho ľudí si predstaví to najhoršie. Že jablko by mohlo obsahovať patogény a po jeho konzumácii by mohol človek aj zomrieť," hovorí Sandria Godwinová, PhD, RD, LDN, profesorka v Tennessee State University. "Niekto s narušeným imunitným systémom by mohol ochorieť z konzumácie jedného jablka, zatiaľ čo iní by mohli prijať stovky baktérií, ktoré by im výrazne neublížili."


Tetovanie nie je len obrázok: Zlá správa, ktorá všetkým otvorí oči!


Je pravda, že jablká majú dlhú cestu od zberu do krajiny, kde sa predávajú a môžu prísť do styku s mnohými patogénmi a potenciálne škodlivými mikroorganizmami. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) viac ako 9 miliónov ľudí ochorie každý rok z konzumácie kontaminovaných potravín, pričom ovocie a zelenina tvorí 46 % týchto ochorení. Z patogénov to môžu byť E. coli, salmonela, listéria a Norovírus, ktoré vyvolávajú rôzne zdravotné problémy od hnačiek a horúčok až dokonca k zlyhaniu obličiek a infekcie močových ciest.

Ale patogény by nemuseli byť jediným problémom. "Jablká, ktoré padajú na zem počas zberu môžu prísť do styku so živočíšnymi výkalmi," dodáva Davida Margolin, prednášajúci na katedre Molekulárnych, bunkových a biomedicínskych vied na University of New Hampshire.

Nepridáva tomu ani fakt, že toto ovocie patrí medzi jedno z najšpinavších. Podľa odborníkov z agentúry Environmental Working Group sú jablká na prvom mieste z hľadiska kontaminácie chémie. Obsahuje teda najviac pesticídov a škodlivých látok spomedzi ovocia a zeleniny.  Aby toho nebolo málo, jedna štúdia z Tennessee State University zistila, že šuplíky v chladničke sú najšpinavšou súčasťou, za čo môže kvantum baktérií v dôsledku kazenia potravín. Práve tam zvykneme ukladať jablká.

Vyhnite sa kontaktu s pesticídmi

Po tomto všetkom sa dá povedať, že je priam nevyhnutné si jablká pred konzumáciou poriadne umyť. Čo sa však stane, ak to neurobíte?

"Dobrou správou je, že som nepočula o nikom, kto by ochorel z baktérií, ktoré boli na jablku," vyšla s pravdou von Godwinová. "Ochorieť by mohol ten, ktorý by pravidelne dlhšie obdobie musel konzumovať ovocie s vysokým obsahom pesticídov. Nie je však na škodu, vyhnúť sa im správnym umývaním jablka. To zahŕňa jeho trenie medzi oboma rukami pod tečúcou vodou a následne jednorazovou papierovou utierkou. Ak je umývanie vykonané nesprávne, bude to mať len malý vplyv na cudzorodé mikróby," tvrdí Margolin.

Čítajte tiež: Pijete pravidelne vodu? Nemusí ísť o záruku zdravia, ak toto stále robievate!

2016-08-19 15:10:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia