Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obľúbené letné ovocie zmixujte s rozmarínom: Bomba, ktorú budete chcieť piť každý deň!

Zmiešajte melón s rozmarínom a...uvidíte, čo to s vami spraví!
Zmiešajte melón s rozmarínom a...uvidíte, čo to s vami spraví! (Zdroj: thinkstock.com)

Úprimne, melón je jedno z tých osviežení, ktoré k letu neodmysliteľne patria. Zahryzli ste sa už do šťavnatého kúsku tento rok? Veríme že áno. Viete ale, že kombinácia s rozmarínom nie je len zvláštna, ale aj chutná a zdravá?

Zrejme by ste nikdy nepovedali, že kombinácia sladkého melóna a aromatickej bylinky môže byť užitočná. Kým melón je skôr osviežením, rozmarín je skvelý na pečenie, ochucovanie jedál. Prečo je táto kombinácia výnimočná?

V prvom rade by sme povedali, že ide o osvieženie a zmenu. Melón sa totiž nedá pripravovať na veľa spôsobov, stále je to iba zelenina. Rozmarín ale, a to nie len jedlu, dodá špecifickú arómu a jedlo ozvláštni. A tak je to aj pri tomto nápoji.

Čo budeme potrebovať?

  • Dva litre vody
  • Dve šálky nakrájaného melóna
  • Jednu vetvičku rozmarínu

Rozmarín spolu s melónom vložíme do nádoby, zamiešame drevenou lyžičkou. Zalejeme vodou a dáme chladiť. Ak chcete piť hneď, vložte ľad. V takejto podobe vydrží nápoj približne tri dni.

Prečo to funguje?

Obe ingrediencie totiž majú niečo, čo nášmu zdraviu neuveriteľne prospieva.

Melón je vlastne voda, čo je dobrým znakom pre tých, ktorí nechcú denno denne sledovať príjem vody. Jednoducho udržíte svoj pitný režim v pohode aj kvôli konzumácii tejto zeleniny. Je bohatý na vitamín A, B1, B6 a nápomocný vitamín C. Tiež je zdrojom draslíka, medi, magnézia a kyseliny pantoténovej.

A práve magnézium robí z tejto zeleniny skvelého pomocníka pri prevencii proti úzkostiam, stresu, nervozite či podráždeniu.

Je skvelý, ak:

  • Potrebujete podporiť trávenie – najmä kvôli vysokému podielu vlákniny
  • Vás trápi riziko srdcových ochorení – melón znižuje vysoký krvný tlak a zlepšuje krvný obed
  • Máte problémy s pleťou či vlasmi – vitamín A je dôležitým prvkom pri udržaní si zdravých vlasov a prekrásnej rozžiarenej pokožky.
  • Máte svalovicu: ak si doprajete niekoľko kúskov melóna pred tréningom, podľa istej štúdie z roku 2013 je tú možnosť, že na druhý deň bude vstávanie z postele o niečo jednoduchšie.

Pozor: melón by ste nemali konzumovať s mliečnymi výrobkami!

Rozmarín nie je iba na varenie 

Rozmarín je bylinka, ktorá je charakteristická najmä svojou vôňou. Pridáva sa do varenia či pečenia slaných jedál, no len málokto by povedal, že v kombinácii s melónom môžu vytvoriť silnú dvojku pre zdravie. Rozmarín napomáha tráveniu, obsahuje antioxidanty, má tiež protizápalové účinky. Okrem toho pôsobí blahodárne na našu psychiku, krvný obed. Čistí krv a pomáha zlepšiť jej cirkuláciu.

Okrem toho:

  • Pomáha pri zapáchajúcom dychu
  • Posilňuje imunitný systém
  • Napomáha regenerácii svalov, nervov
  • Pomáha pri ekzémoch či iných kožných problémoch
  • Utišuje reumu
  • Zabíja zlé baktérie
  • Tlmí opuch kĺbov, rôznych edémov, pomliaždeniny sa rýchlejšie hoja

Pozor: Dávajte si veľký pozor nato, koľko rozmarínu použijete. Väčšie množstvo môže vaše trávenie potrápiť a neodporúča sa ani tehotným ženám. Rozmarín ale zvyšuje krvný tlak. 

Čítajte tiež: Čo sa stane s vašimi črevami, keď zjete ananás? Dramatická zmena správania buniek!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9