Zdravý nápoj alebo nepriateľ? Čo sa stane, ak vypijeme veľa čaju za deň!

čaj
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-07 22:50:00

Dobrého veľa škodí. Týka sa to aj obyčajného čaju, ktorý v nadmernom množstve ukáže svoju temnú stránku. A tá sa vám určite nebude páčiť.

Čaj je prastarý nápoj, ktorý spočíva v máčaní drobných lístkov vo vriacej vode. Do nej sa uvoľnia všetky aktívne zložky, ako je kofeín, flavonoidy a fluorid. S konzumáciou čaju sa spájajú mnohé zdravotné výhody. Príkladom je pozorovacia štúdia, ktorá zistila, že o 11 percent znižuje riziko srdcových problémov u účastníkov, ktorí vypili tri a viac šálok čaju denne. Avšak, nadmerná konzumácia tohto nápoja môže viesť k nepriaznivým vedľajším účinkom.

Spotreba kofeínu

Podľa Brown University čierne a zelené čaje obsahujú v priemere 40 mg kofeínu na jednu šálku. Kým priemerný Američan spotrebuje okolo 200 mg kofeínu denne, pričom polovicu prijme z čaju, príliš veľa kofeínu môže viesť k negatívnym vedľajším účinkom. Ak budete piť veľa čaju denne, ani nebudete vedieť ako, ale môže sa u vás vyvinúť závislosť na kofeíne. Budete sa ťažšie sústrediť alebo vás prepadnú pocity nervozity, nepokoja a nebudete dobre spávať.

Zdravotné výhody

Na druhej strane, zvýšenie dennej spotreby čaju môže mať významný prínos pre zdravie. Inštitút Linus Pauling Institute uvádza, že v porovnaní s jednou šálkou čaju za jeden deň, pitie piatich šálok alebo viac zeleného čaju denne je spojené s 26 percent nižšou úmrtnosťou na kardiovaskulárne choroby. Pravidelná konzumácia zeleného alebo čierneho čaju sa tiež spája so zníženým rizikom rakoviny u zvierat.


Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!


Liekové interakcie

Čaj môže ovplyvniť účinkovanie niektorých liekov, preto je v tomto prípade nutné dávať si pozor na množstvo skonzumovaného čaju. The University of Maryland Medical Center hlási, že pitie čaju môže zvýšiť účinnosť niektorých antibiotík a taktiež liekov, určených na zníženie zrážanlivosti krvi. Taktiež môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom alebo môže znížiť účinnosť liekov v kombinácii so skupinou liekov - inhibitor monoaminooxidázy (MAOI), niektorými liekmi na chemoterapiu, klozapín a antikoncepčné pilulky.

Znížené vstrebávanie železa

Čaj obsahuje triesloviny, ktoré znižujú schopnosť  tela absorbovať železo. Colorado State University uvádza, že čaj môže znížiť vašu schopnosť absorbovať železo až o 60 percent. Pre vegetariánov alebo iných ľudí, ktorí konzumujú obmedzené množstvo železa v ich strave, pitie veľa čaju denne by mohlo zhoršiť už existujúce riziko nedostatku železa.

Čítajte tiež: Dá sa vôbec získať telo do plaviek? Osobný tréner odhalil, za aký čas je to skutočne možné!

2016-07-07 22:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia