7 prekvapivých potravín, ktoré by sme nemali jesť v lete

Špargľa by sa nemala konzumovať v letných mesiacoch.
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-08 15:30:00

Konzumácia sezónnych potravín je lepšia nielen pre našu planétu a peňaženku, ale hlavne pre zdravie. Čomu treba dať STOP, keď vonku stúpa ortuť teplomera?

Citrusové plody

Hoci ich ľahko kúpite v akomkoľvek ročnom období, väčšina z nich potrebuje chladné počasie na to, aby zreli a dostali sladkú, šťavnatú chuť. To však nie je jediný dôvod, prečo citrusové plody nahradiť radšej iným ovocím.

Odborníci neodporúčajú hlavne konzumáciu grapefruitov v letných mesiacoch. Podľa nich obsahujú psoralény, ktoré zvyšujú až o 36 percent pravdepodobnosť výskytu zhubného nádoru kože a typu melanómu. Účinok týchto látok je zosilnený práve pôsobením UV žiarenia. Môžu byť karcinogénne a negatívne pôsobia na DNA. Existuje dokonca aj štúdia, ktorá potvrdila súvislosť medzi popíjaním pomarančového džúsu a vyšším výskytom melanómu. Hlavne v lete by sme mali konzumovať minimálne množstvo citrusov. Ak sa ich neviete vzdať, o to viac by sme sa mali chrániť proti UVA a UVB žiareniu.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sa zberajú na jeseň. Hoci ich nájdeme až do jari, akonáhle sa blíži leto, zmiznú z rolí. Dôvodom je pomerne krátka životnosť v porovnaní s inou koreňovou zeleninou, ako mrkva a zemiaky. Ak ich uvidíte aj v letných mesiacoch, zrejme boli dovezené z Číny, najväčšieho svetového výrobcu.


Je tekuté zlato príliš preceňované? Med ako zradca!


Hovädzie mäso

V lete zabudnite na hamburgery. Potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo bielkovín a tukov ohrejú telo, zatiaľ čo vám bude tráviť. Trávenie pritom prebieha pomaly, čím telo spotrebuje viac energie. Prudký nárast teploty spôsobí, že sa budete viac potiť. V lete, kedy vonku ortuť teplomera stúpa na vyššie hodnoty, sa nepotrebujete zohrievať..

Čaj a káva

Sú obľúbenými nápojmi, ktoré majú diuretické účinky, čo znamená, že po nich budete chodiť často na záchod. Na druhej strane, telo sa zbaví vody, ale aj solí a vaše telo je viac dehydrované. Stavte radšej na stopercentnú ovocnú šťavu v ranných hodinách. 

Ovsené vločky

Komplexné sacharidy, ktoré sa nachádzajú v ovsených vločkách, hnedej ryži a celozrnných potravinách sú rovnaké ako potraviny s vysokým obsahom proteínov. Zrná telo ťažšie strávi a každá práca navyše spôsobuje vzostup telesnej teploty. Smoothie recepty na raňajky sú v tomto prípade lepším riešením.

Špargľa

Je skvelou potravinou v jarnom období. V inom ročnom období sa ju však neodporúča konzumovať. Ak ju nájdete na začiatku leta, nebude mať tú správnu chuť. Navyše, dováža sa z celého sveta, väčšinou z Mexika a Peru. Našťastie, existuje veľa inej čerstvej zelenej zeleniny, pestovanej v lete, rovnako ako hrášok a fazuľa.

Čítajte tiež: Keď chladnička škodí: Toto ovocie a zelenina v skutočnosti nepatria do chladu!

2016-06-08 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia