Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žlté hlávky v záhrade neobchádzajte: Spoznajte s nami zdravotné účinky púpavy!

Púpavy máme okolo seba viac než dosť. Pozrite sa, čo všetko sa z nej dá využiť!
Púpavy máme okolo seba viac než dosť. Pozrite sa, čo všetko sa z nej dá využiť! (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci mnohým spôsobuje alergické nádchy, nepochybne patrí medzi stálice jari. Žlté hlávky učupené v tráve síce ľudia považujú za burinu, no skrýva sa v nich viac, ako si dokážete predstaviť. A nie len v nich!

Nedostatok vedeckých dôkazov neznižuje jej hodnotu

Dôkazy o tom, či je alebo nie je púpava pre zdravie prospešná zatiaľ neexistujú, nie sú vedecky podložené. Využití má však mnoho a predpokladáme, že príroda nám jej dáva tak hojne najmä preto, aby sme využili jej silu v náš prospech.

Načo púpavu využiť?

  • Zníženie chuti do jedla
  • Črevné plyny
  • Žlčové kamene
  • Bolesti kĺbov a svalov
  • Ekzémy, modriny
  • Zvýšenie produkcie moču
  • Aj ako preháňadlo
  • Lieči infekcie – najmä vírusové

Celá rastlinka je jedlá, špecifická svojou horkastou chuťou. Jesť môžete každú jej časť bez výnimky. Pozrite sa, ako ich zužitkovať!

  • Púpavové listy do šalátov

Listy, najmä mladé, ktoré neobsahujú mlieko sa používajú najmä do pokrmov. Odporúča sa zjesť počas 6 týždňov každý deň za hrsť čerstvých listov ochutených citrónovou šťavou. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, draslík, sodík, hliník, či meď. Sú zdrojom železa, vápnika či kremíka, ale aj fosforu. Dôležitou súčasťou je aj chlorofyl a inulín.

Aký majú účinok?

Po ich konzumácii sa cítime menej unavení a chorí. Majú prečisťujúci a posilňujúci účinok, zlepšuje sa činnosť vnútorných orgánov.

Ak zvyknete listy púpavy sušiť, skúste čaj z listov. Dve lyžičky sušených listov prelejeme dvoma decilitrami vriacej vody, vylúhujeme 10 – 15 minút a scedíme. Ak vás trápia močové kamene, mali by sme denne vypiť liter tohto čaju. Telo očistia od toxických látok.

  • Púpavový koreň je horkastý, no účinný

Hoci sa koreň zberá skoro na jar (v marci), jeho účinky neovplyvní ani neskoršia jeseň (október/november). Koreň by sme nemali poškodiť, režte ho pozdĺžne. Očistite ho vodou, sušenie by malo byť rýchle, ideálne pod umelým teplom. Usušené korene skladujte v uzatvárateľných nádobách.

Aký majú účinok?

Horčiny obsiahnuté v koreni podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov, žalúdočnej kyseliny, takže sa zlepšuje naše trávenie a zvyšuje sa chuť do jedla. Účinky koreňa púpavy badať aj na zlepšení činnosti pečene, pri poškodení toxickými látkami či pri zápale.

Rastlinka je vhodná aj pre diabetikov, nakoľko inozitol v rastline sa používa na znižovanie koncentrácie cukru v krvi a pôsobenie inzulínu, ktorý sa vo väčšej miere nachádza práve v koreni.

  • Púpavové kvety – skvelé na prípravu medu

Púpavový med síce nie je v pravom slova zmysle med, no jeho recept je veľmi jednoduchý. Natrhajte v priemere 400 kvetov púpavy, poriadne ich poumývajte. Dajte ich do veľkého hrnca, zalejte litrom vody. Pridajte kolieska umytého citróna a dajte na sporák. Po zovretí varte ešte 15 minút. Vypnite, na druhý deň preceďte, pridajte cukor a varte do zhustnutia (podľa vlastného uváženia). 

Čítajte tiež: Dokonalá očista tela vďaka jedinej bylinke: Vaše telo prebudí k životu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9