Kedy nemá zmysel jesť zeleninu? V tomto prípade na ňu zabudnite!

Zeleninový šalát je vitamínovou bombou, no len v prípade, ak ho správne pripravíte.
Zdroj: Thinkistock.com
2016-05-06 16:50:00

Zeleninový šalát je jednoznačne trefou do čierneho! Táto zdravá bomba nadopuje telo vitamínmi, minerálnymi látkami a vlákninou. Ešte k tomu vo veľkom objeme skrýva relatívne nízku energetickú hodnotu. Napriek týmto skutočnostiam sú však situácie, kedy by sme mali na zeleninový šalát radšej zabudnúť!


Existuje množstvo variácií šalátov, od zeleninových po cestovinové či zemiakové. Najlepšou voľbou sú ľahučké zeleninové, ktoré zaistia ľudskému organizmu dodávku živín. Od rôznych druhov listových šalátov, paradajok aj paprík, až po uhorky, mrkvu, olivy.. Na výber máte neskutočné množstvo druhov zeleniny. Ak bude krásne vyzerať, ulahodí nielen chuťovým bunkám, ale aj očiam. Vaše telo zaplesá pod prísunom zdraviu prospešných látok!

Miska zeleninového šalátu sa odporúča pred hlavným obedom, kedy vás zasýti a v konečnom dôsledku toho zjete menej. Taktiež je skvelá na večeru, či kedykoľvek počas leta, keď nemáte chuť na ťažký pokrm. Napriek tomu by sme mali v určitej situácii na konzumáciu zeleninového šalátu zabudnúť!

Závisí totiž od jeho prípravy. Stačí spraviť niečo zle a z výživného zeleninového šalátu bude len niečo na prvý pohľad zelené, no bez zdraviu prospešných z látok. Výživový poradca upozorňuje, že zlá manipulácia a príprava môže zničiť vitamíny v zelenine. Dávajte si na to pozor!


Svojmu manželovi dávala lyžicu kokosového oleja dvakrát denne: Nemohla uveriť tomu, čo sa stalo!


Najhoršie, čo môžete spraviť pri jeho príprave:

1. Dlhé odstátie nakrájaného zeleninového šalátu (jednu hodinu)

Kyslík, slnečné lúče alebo ocot, ktorým sme si ho pokvapkali. To všetko pôsobí na zeleninový šalát a môže zmeniť, resp. zničiť vitamíny, v ňom obsiahnuté.

"Ak viete, že budete podávať šalát až o hodinu, mali by ste ho dostatočne uskladniť bez prístupu kyslíka a slnka a dochutiť až pred konzumáciou," upozorňuje nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

2. Používanie kovových nožov a iných nádob

"Dochádza ku kontaktu zeleniny s kovmi, čo usmrtí najmä vitamín C, ktorý je najviac náchylný na kovy a teplo," tvrdí odborník.

Pri príprave šalátu by sme nemali používať kovové nože či iné kovové nádoby, v ktorých je uskladnený.

Ak ste šalát nechali dlho odstáť a vystavili ho vonkajším podmienkam alebo prišiel do kontaktu s kovom, vtedy stráca svoju silu. Vitamíny sú zrazu fuč a jeho funkcia - doplniť ľudské telo o výživné látky  sa minie svojmu účinku. V týchto prípadoch na zeleninový šalát zabudnite!

Čítajte tiež: Zaspali ste pri pozeraní televízie? Očakávajte tieto zmeny

2016-05-06 16:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia