Zaradili ste do jedálnička pohánku? Takto zareaguje vaše telo!

Pohánka je výživná a dodá zdraviu prospešné látky organizmu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-04-25 12:00:00

Pohánka je pre mnohých len prílohou. Je však škoda podceňovať túto potravinu a považovať ju len za doplnok k určitému pokrmu. Z našich kuchýň sa takmer úplne vytratila, no ak spravíte opak a začnete ju pravidelne konzumovať, vaše telo sa vám poďakuje!

V súčasnosti väčšina ľudí nakupuje rôzne produkty z lekární a iných obchodov, ktoré obsahujú výťažky z pohánky. Aby ste však primárne využili jej silu, mali by ste si ju zaobstarať samostatne, nie ako súčasť umelých produktov. Zrejme vás presvedčia jej účinky, o ktorých doteraz málokto vedel.

Liek na smútok

Množstvo výrobkov v lekárňach a špecializovaných predajniach s výťažkami z pohánky slúži na zlepšenie nálady. Niet divu, keďže pohánka pôsobí na náš mozog. Stimuluje mozgové procesy a vyrovnáva produkciu hormónov. Ak sú totiž v nerovnováhe, výsledkom môže byť zmena nálady. Po psychickej stránke na tom budete oveľa lepšie len vtedy, ak si kúpite pohánku bez pridaných látok.

Sladký spánok

Kedysi sa šupky z pohánky používali ako náplň vankúšov a matracov. Takýmto spôsobom pomáhala proti bolestiam krčnej chrbtice, chrbta, ramien, hlavy, slúžila tiež proti migréne, nespavosti a bolestiam kĺbov. Pôsobí blahodarne na spánok, ktorý podporuje. Ak máte insomnou, siahnite po pohánke!

Dodá vám proteíny

Pohánka obsahuje proteíny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Sú dôležité pre stavbu svalov, pohybové ústrojenstvo a tiež pre nervovú sústavu. Pohánka je však omnoho ľahšie stráviteľná ako produkty živočíšneho pôvodu. Navyše, proteíny z nej sa jednoduchšie vstrebávajú do organizmu.

Vyrieši tráviace problémy

V pohánke sa nachádza kyselina šťavelová, ktoré pomáha regulovať hladinu kyslosti tráviaceho traktu. Aj keď vás trápi pálenie záhy, sa môžete na ňu spoľahnúť. Stimuluje tráviace enzýmy a uľahčuje tak trávenie.

Zabraňuje vzniku kŕčových žíl

Posilňuje cievy a prospieva krvnému obehu. Aj to dokáže pohánka! Bojuje proti kŕčovým žilám a predchádza aj vážnejším ochoreniam ako napr. ateroskleróza. Môžu za to flavonoidy, konkrétne rutín, známy aj ako vitamín P, ktorý chráni bunky našej cievnej sústavy.

Nová pečeň i srdce

Táto zázračná potraviny sa tiež postará o obnovu pečeňových buniek. Do jedálnička by ju preto mali zaradiť tí, ktorí zápasia s pečeňovými ťažkosťami. Pozitívne pôsobí aj na srdce a obličky.

Skvelá pre diabetikov

Ľudia, ktorí trpia cukrovkou, si nebudú vedieť pohánku vynachváliť! Dokáže rýchlo stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabraňuje jej kolísaniu.

Pre koho nie je vhodná?

Pohánka nemá svoje miesto v kuchyni vtedy, ak trpíte vysokým krvným tlakom. Ak ho však potrebujete, naopak, zvýšiť, je pre vás ideálnou potravinou.

Číatjte tiež: Vzala strúčik cesnaku a potrela si ním tvár: Toto vás presvedčí vyskúšať to tiež!

2016-04-25 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia