Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jadro avokáda ako hotový zázrak? Takto to s ním v skutočnosti je!

Avokádo je bohaté na zdraviu prospešné látky.
Avokádo je bohaté na zdraviu prospešné látky. (Zdroj: thinkstock.com)

O avokáde sa v poslednom čase hovorí ako o superpotravine, ktorá naše telo zásobuje zdraviu prospešnými látkami. Podľa mnohých odborníkov ide skutočne o výživné ovocie. No nie zase až tak, ako si mnohí myslia.. Predsa len si treba dávať na niečo pozor!

Predstavuje výbornú náhradu majonézy i masla. Lieči váš kardiovaskulárny systém a prispieva cievam. Taktiež znižuje zápaly, omladzuje pokožku a dokonca zlepšuje kvalitu vlasov. Pri porciovaní avokáda sa väčšina ľudí chváli tým, ako sa rýchlo dokážu zbaviť tvrdého semena vo vnútri. Kôstku z tohto ovocia zvykneme vyhadzovať, aspoň tak tomu bolo posledné roky. V priebehu niekoľkých mesiacov sa však začalo hovoriť o jadre avokáda ako o jednej z najvýživnejších častí tejto superpotraviny. Skryté účinky avokádovej kôstky nás vraj prekvapia.

Dokonca sa objavila aj štúdia, ktorá údajne potvrdila účinky jadier. Podľa štúdie, vykonanej Pensylvánskou štátnou univerzitou, fenolické antioxidačné zlúčeniny v jadre môžu znižovať vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, znižovať zápaly, cukrovku a imunitu. To však ani zďaleka nie je všetko. Semeno sa prirovnáva k elixíru vitamínov, minerálov, rozpustnej vlákniny a antioxidantov. Internetom sa rozšírilo video, ako na jeho prípravu. Stačí vám k tomu ostrý nôž, ktorým jadro bez problémov prekrojíte. Dá sa rozomlieť ako prášok, alebo len rozštvrtiť na menšie kúsky. Video o prospešnosti kôstky obletel internetový svet a získal viac ako 25 miliónov vzhliadnutí.

Buďte opatrní

V skutočnosti by sme mali byť opatrní pri jeho konzumácii!

"Som veľkým fanúšikom avokáda. Som určite za to, aby sa jedlo každý deň a odporúčam ho aj svojim klientom, ale mám určité výhrady ku konzumácii semien. Aj keď existuje nejaký výskum o prospešných látkach v semene, nebola stanovená bezpečnosť ich užívania, takže riziká a prínosy nie sú úplne známe," upozorňuje Cynthia Sass, výživová poradkyňa.


Skryté nebezpečenstvo v toaletnom papieri: Takto rozlúštite štítky na obaloch!


Výskum na spotrebu avokádových semien je veľmi obmedzený. Aj tak sa v štúdiách uvádza, že je potrebné zrealizovať ešte ďalšie štúdie, aby určili, či je jadro skutočne bezpečné alebo prospešné na konzumáciu. Navyše, sú skôr štúdie zamerané na potenciálne prínosy avokádových semenných extraktov, než spotreba samotného semena a poskytujú informácie len z laboratórnych testov, nie založené na klinických údajoch.

"Existuje rad dôkazov, zistených zo skúmania, ktoré hovoria o potenciálne zdravotných výhodách jadra avokáda, ale tieto potenciálne výhody oproti rizikám nie sú dobre spresnené," hovorí Marisa Moore, nutričná špecialistka z Atlanty.

Dokonca aj komisia California Avocado Commission píše na svojich internetových stránkach o tom, že neodporúča konzumáciu avokádovej kôstky. Semeno obsahuje prvky, ktoré nie sú určené na ľudskú spotrebu.

Zrátané a podčiarknuté. Mali by sme počkať radšej na ďalšie výskumy, ktoré by zistili, či je skutočne bezpečné jesť jadro tejto zdravej potraviny. Zatiaľ sa treba držať predovšetkým avokádovej dužiny, ktorá je plná zdravých tukov, vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny.

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa začne diať vo vašom mozgu po zjedení kyslých uhoriek: Zmena psychiky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9