Zoznam ovocia a zeleniny, ktoré nemusíme kupovať v BIO kvalite!

Nebojte sa a kúpte si ananás, aj keď nie je v bio kvalite.
Zdroj: profimedia.sk
2016-03-11 06:00:00

Každý týždeň sa objaví nová štúdia, ktorá vychvaľuje výhody prechodu na organické potraviny. Je to lepšie nielen pre naše zdravie, ale aj životné prostredie. Prejsť však na BIO kvalitu niečo stojí a nie každý si to môže dovoliť. Kde teda spraviť kompromisy?

Našťastie, u niektorých potravín je menšia pravdepodobnosť, že obsahujú veľké množstvo rezíduí pesticídov, preto je bezpečné kupovať ich v neorganickej kvalite.

1. Cibuľa

Netreba plakať nad cibuľou zo strachu, že by obsahovala veľa škodlivých látok. Čo sa týka rezíduí pesticídov, podľa americkej neziskovej organizácie Environmental Working Group (Pracovná skupina pre životné prostredie) patrí medzi potraviny s najnižším množstvom týchto chemikálií. I klasická neorganická cibuľa nielenže zlepší chuť pokrmov, ale poskytne i bohaté množstvo antioxidantov. Nachádza sa v nej flavonoid kvercetín, ktorý môže pomôcť zastaviť rast baktérií H. pylori, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy.

2. Avokádo

Avokádo je najčistejším ovocím. Organizácia EWG testovala viac ako 3 000 kusov ovocia a len jedno percento ukázalo zvýšený počet pesticídov. To je dobrá správa, keďže ide o ovocie plné základných živín, vrátane draslíka, kyseliny listovej a vitamínov K, B6, E a C. Taktiež obsahuje zdravé tuky.

3. Ananás

Medzi druhy ovocia a zeleniny s najmenším množstvom pesticídov patrí aj ananás, do ktorého sa vďaka hrubej kôre nedostanú toxické látky. Až 89 percent z testovaných ananásov nebolo zamorených chemikáliami. Sú plné vitamínu C a ich výnimočnosť spočíva v obsahu enzýmu bromelínu, ktorý znižuje zápal v tele.

4. Špargľa

Podľa analýzy EWG je tiež u špargle najmenej pravdepodobné, že by obsahovala reziduá pesticídov. Poskytuje bohaté množstvo flavonoidov, silné antioxidanty a protizápalové látky. Ako povedala Dina Aronsonová, diétna sestra a prezidentka štúdia na chudnutie, špargľa na grile je jednoduchým spôsobom, ako si užiť jej chuť.

5. Grapefruit

Ďalšie ovocie, u ktorého chemické látky nemajú šancu práve vďaka jeho "hrošej koži". Hrubá kôra ho dostatočne chráni pred pesticídmi, čím si zachová čerstvosť a šťavnatosť. Štúdia z roku 2011 zistila, že keď bol grapefruit alebo 100% grapefruitový džús spotrebovaný 20 minút pred jedlom, účastníci prijali menej celkového počtu kalórií celkove o 30 percent.

6. Mango

Mango môže pomôcť uspokojiť vašu chuť na sladké bez vysokého množstva kalórií alebo pesticídov. Rovnako ako jeho priateľ grapefruit, aj jeho hustá šupka chráni svoje vnútro od toxických chemikálií používaných na výrobu. Jedna šálka manga má len 100 kalórií a je zásobená vitamínom A a vlákninou. Môžete si ho vychutnať ako súčasť smoothie alebo ako zdravý dezert spolu s gréckym jogurtom.

7. Kiwi

Ak máte možnosť voľby medzi neorganickými nektárinkami, broskyňami alebo kiwi, rozhodnite sa radšej pre poslednú možnosť. Kým nektárinky a broskyne spadajú do top 10 najvyšších páchateľov pesticídov podľa EWG, kiwi patria do top 10 najviac "čistých" druhov ovocia. Aj keď má tenkú kožu, len zriedkavo je postrekované. Bohatá vláknina pripsieva k dobrému tráveniu.


Nedáte dopustiť na rannú kávu? O tomto by ste mali vedieť!


8. Huby

Nemusíte sa báť, že by boli huby poškodené pesticídmi. Podľa klinického diétologa Leslie K. Kay huby prevalcujú iné potraviny, čo sa týka živín, ktoré obsahujú. Čím sú tmavšie, tým chutnejšie. Odborník odporúča ich rýchle opraženie alebo grilovanie pre intenzívnejšiu chuť. Ďalšou možnosťou je ich pridanie do omáčok či šalátov.

9. Papája

Približne 80 precent testovaných kusov papáje v rámci štúdie uskutočnenej podľa EWG bolo bez pesticídov. Žiarivo oranžová farba papáje je známkou nutričných látok v nich obsiahnutých. Jedna polovica malej papáje dodá 80 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C, spolu s bohatým množstvom draslíka, kyseliny listovej, betakaroténu a vlákniny.

10. Hrášok

Hrášok má len veľmi malé zvyšky pesticídov, takže je bezpečné ich kúpiť ako neorganické. Jedna šálka sladkého hrášku dodá neuveriteľných 14 gramov vlákniny, čo ju zaraďuje medzi zeleninu s najvyšším obsahom vlákniny. Institute of Medicine odporúča aspoň 25 gramov vlákniny denne pre ženy a 38 gramov pre mužov vo veku okolo 50 rokov.

11. Žltý melón

Aj v tomto prípade má hrubá koža výhodu a chráni šťavnaté vnútro pred chemickými látkami. Vďaka tomu patrí žltý melón medzi 15 druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú najmenej zamorené pesticídmi podľa EWG. Nedávajte ho však do chladničky, ale nechajte zrieť pri izbovej teplote.

12. Sladké zemiaky

Ďalším dôvodom, prečo zaradiť do jedálnička sladké zemiaky. Nielenže sú zdravé, ale neobsahujú takmer žiadne množstvo rezíduí pesticídov v porovnaní s inými produktmi. Sú plné betakaroténu, draslíka, vitamínu C a vlákniny. Ide o prírodné sladkosť bez nadbytočných kalórií a cukru.

13. Baklažán

Celá šálka vareného baklažánu poskytuje okolo 33 kalórií, spolu s vlákninou. Chemické látky používané pri výrobe baklažánu nezostávajú na koži zeleniny. Preto predstavuje bezpečnejšiu voľbu než iné druhy zeleniny. Chutné a výživné sú plátky baklažánu potreté olivovým olejom a upečené na grile. Môžete pridať korenie ako oregano, bazalku, cesnak či morskú soľ.

14. Kapusta

Či už biela, červená alebo fialová, kapusta poskytuje významné množstvo živín, vrátane vitamínu C a vlákniny, a obsahuje veľmi málo kalórii, približne 13 kalórií na šálku varenej kapusty. Rovnako ako kel, kapusta je kapustovitá zelenina, ktorá chráni pred niektorými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva, čo potvrdila nedávna štúdia. Na rozdiel od kelu, kapusta obsahuje málo toxických zvyškov.

15. Melón

Vonkajšia časť poskytuje melónu ochranu pred pesticídmi. Pomáha upokojiť boľavé svaly a udržiava vaše srdce zdravé. Ak chcete zachovať príjem kalórií a svoju hmotnosť, vymeňte vysokokalorické cukrovinky s nízkym obsahom živín vo vašej strave za sladké ovocie, ako je napr. melón.

Čítajte tiež: Úžasné, čo s nami urobí jeden pohár vody navyše!

2016-03-11 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia