Zradní kamaráti na tanieri: Po tomto zistení si už čipsy nedáte!

Pozor na nadmernú konzumáciu zemiakových lupienkov, obsahujú veľa tuku a kalórií.
Zdroj: profimedia.sk
2016-02-09 15:30:00

Sú veľkým lákadlom. Chutia, aj voňajú, no robia nášmu telu vôbec nejaký osoh? Takmer každý si dopraje čipsy s vedomím, že toto populárne slané občerstvenie, je nepriateľom štíhlej línie. Čo sa však v skutočnosti v nich skrýva?

V súčasnej dobe sme už presýtení informáciami o zdravej výžive, no na druhej strane ešte stále sme sa nepresýtili mnohých dobrôt, ktoré nám núkajú na regáloch v supermarketoch. Nezdravé veci sú vždy najchutnejšie. Platí to aj v prípade zemiakových čipsov, ktoré sú pre mnohých najobľúbenejším občerstvením. Nechýbajú na oslavách, rôznych stretnutiach s priateľmi ako malé zahryznutie či jednoducho ako pochutina medzi hlavnými jedlami. Ak príde nečakaná návšteva, často dokážu zachrániť situáciu a aspoň na chvíľu hostí zasýtiť, keď nič iné nemáte po ruke. Zvyčajne vždy vtedy, keď sa s plným nákupným košíkom plným obligátnych potravín túlate medzi regálmi a rozmýšľate, čo drobné by ste si dali ešte pod zub, zakaždým skončíte so zemiakovými čipsami pri pokladni.

Zemiakové lupienky bez zemiakov?!

To, ako na ne mnohí nedajú dopustiť svedčia i štatistiky. Najpredávanejšími sú ako inak v Amerike, kde sa každoročný počet predaných balíkov zemiakových čipsov pohybuje nad číslom neuveriteľných 50 miliónov. Tomu sa už povie slušná spotreba. Aj u nás sa tešia veľkej popularite.

Čo však naozaj do seba dávame? Doteraz všetci verili tomu, že zemiakové lupienky sú vyrobené zo zemiakov, keďže to majú minimálne v názve. Avšak niektoré druhy sú len zmesi z pšenice, kukurice, ryže a zemiakových vločiek! Podľa Dr. Josepha Mercola sa táto zmes potom rozreže na listy v tvare podobných skutočným lupienkom, opečú sa vo veľkom množstve oleja, vysušia sa, a nakoniec sú postriekané rôznymi práškovými príchuťami.


Hrsť zdravej maškrty má neočakávané účinky: Osvojte si tento zvyk, budete prekvapení!


Čo sa deje pri ich tepelnej úprave?

Navyše, Dr. Mercola upozorňuje, že po tomto postupe (pečenie lupienkov pri vysokých teplotách) sa vytvára škodlivý karcinogénny vedľajší produkt nazvaný akrylamid. Ide o škodlivú látku a zlúčeninu neurotoxínu, ktorá vzniká vtedy, keď potraviny bohaté na sacharidy, ako napr. zemiakové lupienky a hranolčeky, sa pečú pri vysokých teplotách nad 100 stupňov Celzia. Po upečení je povrch daného jedla žltkastý alebo hnedý, čo je v skutočnosti známkou toho, že bol vytvorený akrylamid. Potvrdzujú to i švédski výskumníci zo Štokholmskej univerzity v roku 2002, ktorí prišli na to, že akrylamid vzniká v potravinách, ktoré boli podrobené vysokým teplotám.

Horšie ako iné nezdravé potraviny!

O zemiakových čipsoch je známe, že nie sú superzdravou výhrou. Neustále sa na nich upozorňuje ako na nepriateľov našej postavy a vôbec celkovo zdravia. Nie sú to však bezdôvodné tvrdenia. Tento chutný „snack“ obsahuje nadbytok tuku a kalórií, takže môžu zvýšiť riziko priberania, obzvlášť, ak si ich často doprajete vo veľkom množstve. Zhruba 30 gramov zemiakových lupienkov (15-20 kusov čipsov) skrýva v sebe 10 gramov tuku a 154 kalórií.

Štúdia, vykonaná v roku 2011 a zverejnená v časopise The New England Journal of Medicine ukázala, že každodenná konzumácia 30 gramov zemiakových lupienkov môže viesť približne k 1 kilogramu prírastku telesnej hmotnosti v období štyroch rokov. Z toho vyplýva, že dlhodobá konzumácia tohto slaného občerstvenia pomaly, ale iste nepriaznivo vplýva na našu postavu a celkové zdravie. Vedci dokonca upozorňujú, že súvislosť medzi zemiakovými lupienkami a telesnou hmotnosťou je silnejšia ako vzťah medzi priberaním a akýmikoľvek inými potravinárskymi výrobkami, vrátane mäsových výrobkov a sladkých nápojov.

Okrem toho prebytočné kilogramy sú tiež spojené so zvýšeným rizikom cukrovky, srdcových chorôb a niektorých karcinogénnych foriem. Je teda jasné, že zemiakové lupienky vplývajú len na naše chuťové bunky. Keď ich raz vyskúšame, už im nevieme odolať. Ak sa ich neviete vzdať, voľte aspoň menšie zlo a dajte prednosť napr. banánovým čipsom alebo tým, ktoré sú vyrobené z cvikly. O zemiakových lupienkoch všetko prezradí zloženie, uvedené na obale. Platí sa všímať si ho. 

Čítajte tiež: Bolesti kĺbov pri zmene počasia: Výmysel alebo sa to skutočne môže stať?

2016-02-09 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: eufic.org, drmercola.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia