Čaj ste si doteraz pripravovali nesprávne : Ako z neho dostanete skutočne to najlepšie?

Viete, ako správne pripravovať čaj? Nie vždy sa musíte držať návodu na krabičke, tieto rady vám môžu pomôcť.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-14 20:50:00

Ako si najčastejšie pripravujete čaj? Idete podľa návodu alebo čajové vrecúško necháte v šálke dlhšie? Pravdou ale je, že od dĺžky lúhovania závisí aj to, aký to bude mať vplyv na vaše zdravie.

Čaj považujeme za jednu z najzdravších vecí, ktoré si môžeme pripraviť. Priaznivý účinok má už pri prvej vypitej šálke, so zvýšeným počtom sa aj vplyv na zdravie zvyšuje. Ukazuje sa, že vplyv na zdravie má aj teplota aj dĺžka lúhovania čaju.

Ako teda jednotlivé čaje pripravovať, aby ste z nich dostali maximum?

  • Zelený čaj – sila antioxidantov

Najmä kvôli vysokému obsahu antioxidantov je zelený čaj taký populárny. Dôležité sú teda flavonoidy, ktoré sa uvoľňujú počas lúhovania a tým čaj dostáva antioxidačné účinky

Dobrú správu máme pre všetkých milovníkov zeleného čaju – je totiž jedno, koľko vrecúško v šálke necháte, pomer týchto zložiek bude rovnaká.

Ak by odborníci mali určiť poradie podľa výšky dávky flavonoidov, vyhral by zelený čaj pripravený v studenej vode po dobu dvoch hodín, potom šálka čaju, ktorý sa luhoval v horúcej vode po dobu piatich minút. Tretie miesto by vyhral čaj luhovaní po dobu dvoch hodín v horúcej vode a zemiakovú medailu by získal čaj luhovaný v studenej vode po dobu piatich minút.

  • Biely čaj – omladzujúci zázrak

Ani pri tomto čaji nie je až taká podstatná dĺžka lúhovania, skôr teplota vody, ktorú používame. Odporúča sa horúca voda, v nej sa totiž z čaju uvoľňuje najviac antioxidantov.

Čím dlhšie ale v šálke bude, nebude to mať vplyv na jeho silu. Preto sem tam skúste mať vrecúško v šálke o čosi dlhšie ako káže návod na krabičke.

  • Čierny čaj – chráni srdce

Pri čiernom čaji sú inštrukcie jednoduché – zaliať horúcou vodou, nechať vylúhovať, no nie príliš dlho. Tu je ten problém – čím dlhšie máte vrecúško v šálke, tým viac sa stráca sila antioxidantov! 

Ako správne piť čaj?

Vychutnávanie si tohto skvelého nápoja má svoje pravidlá. Je jasné, že nie každý má tú správnu šálku alebo tie správne nástroje, no tak či tak to stojí za zmienku.

  • Správna šálka na pitie čaju by mala byť z bieleho porcelánu alebo glazovanej keramiky, tak isto aj čajové kanvice.
  • Správny pomer znie: na 2 gramy čaju 100 mililitrov vody.

Správna teplota vody na prípravu čaju by mala byť – pri zelenom čaji približne 60 – 80 stupňov Celzia, pri čiernom čaji 95 stupňov Celzia a ovocné či bylinkové zalievajte vodou s teplotou do 90 stupňov Celzia. 

Čitajte tiež: Mylná predstava mnohých o zdravých kostiach: Jedine takto ich dosiahnete!

2016-01-14 20:50:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Huffingtonpost.com, red, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia