Tajomstvo ukryté v chia semienkach: Zaskočí vás negatívna stránka tejto superpotraviny!

Chia semienka sú zdravé, ak viete, ako sa majú správne konzumovať.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-07 06:00:00

Sú malé, no s veľkým potenciálom! Mnohí odborníci na výživu ich považujú za superpotravinu budúcnosti, ktorá má zdraviu prospešné účinky pre ľudský organizmus. Platí to však za každých okolností?

Trh zdravého stravovania sa neustále rozširuje. Zatiaľ čo pár rokov dozadu zažívali svoj booom acai bobule, neskôr to bol zelený jačmeň a chlorella. Dnešok patrí chia semienkam, ktoré majú priam zázračné účinky na ľudský organizmus. Tieto drobné semienka šalvie hispánskej sú najvýživnejšie na svete! Majú vysoký podiel vlákniny a bielkovín, vitamínu C, železa, horčíka, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Pomáhajú pri prevencii Alzheimerovej choroby, zlepšujú pamäť, znižujú hladinu cukru v krvi, podporujú srdce a cievy, podporujú detoxikáciu organizmu, dodávajú telu energiu.

Ako spoznať dobrú kvalitu?

Ak chcete vyťažiť zo semienok čo najviac, dôležitá je aj ich kvalita, na ktorú sa treba pozerať. Kvalitné Chia semienka sú vždy čiernej alebo bielej farby. Nikdy by nemali byť hnedé! V tomto prípade sú nezrelé, majú malý obsah omega-3 mastných kyselín a vôbec majú veľmi malú výživnú hodnotu a neposkytujú rovnaké zdravotné výhody ako zrelé.

Obmedzená konzumácia

I pri tak zdravej potravine, akou sú chia semienka, si treba dávať pozor na skonzumované množstvo. Aj v tomto prípade platí, všetko s mierou. Chia semienka by sa mali užívať maximálne 2 čajové lyžičky denne, pričom je dobré, rozdeliť si porciu na dve až tri časti a postupne ich zjesť. Tak vám semienka počas dňa rovnomerne dodajú energiu a vy budete od rána do večera vitálni. Môžete si nimi posypať šalát, jogurt či smoothie.


Záchrana pre organizmus menom ľanové semienka: Čo nastane, ak ich zjete!


Na čo si treba dávať pozor?

Chia semienka znižujú krvný tlak. Sú ideálne pre ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak, no naopak vyhýbať by sa jej mali pacienti s nízkym krvným tlakom, hlavne tí v staršej vekovej skupine. Mohli by im skôr uškodiť, ako pomôcť.

Pri ich konzumácii by mali byť opatrní ľudia so srdcovými problémami. Platí to dokonca aj pre tých, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Chia semienka môžu jesť vo veľmi malých dávkach, dokonca sa odporúča, aby ich radšej úplne vynechali. Nie je na škodu poradiť sa so svojím lekárom.

Ďalšou skupinou ľudí, pre ktorú nie sú vhodné, by mohli byť ľudia s problémami žlčníka alebo pankreasu. Tí by sa mali vyhnúť konzumácii akýchkoľvek menších jadierok a semien, teda nielen chia. Pomôže, ak si semienka pomelú na múku alebo si ich zoženú v inej forme, napr. ako nápoj.

Zvýšené riziko rakoviny prostaty?

Niekoľko štúdii skúmalo vzťah medzi stravou bohatou na kyselinu alfu-linolenovú a rakovinou. Kyselina, známa pod skratkou ALA, je typ omega-3 mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pre ľudské zdravie. Potraviny ako ľanové semienka či sójové bôby dodajú ľudskému organizmu množstvo tejto kyseliny, ale chia semienka sú najbohatším zdrojom týchto esenciálnych mastných kyselín.

Zatiaľ čo jedna štúdia zistila, že Chia semienka môžu zabrániť rakovine prsníka a rakovine krčka maternice, na druhej strane zase je väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty u mužov! Jedna prípadová štúdia našla vzťah medzi kyselinou alfa-linolenovou a zvýšeným riziko rakoviny prostaty. Netreba to však brať úplne vážne. Metaanalýza uverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roku 2009 našla dôkazy po tom, čo preskúmala iné výskumy, ktoré sa zamerali na kyselinu alfa-linolenovú a rakovinu prostaty a nakoniec dospela k záveru, že ak existuje zvýšené riziko vzniku rakoviny prostaty spojené s príjmom kyseliny, tak riziko je údajne veľmi malé.

Čítajte tiež: Obyčajná sprcha sa vám môže podpísať na zdraví: Pozrite sa, čomu sme vystavení!

2015-10-07 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia