Vynechávate tuky z jedálnička? S týmto musíte neskôr rátať, nebude sa vám to páčiť!

Tuky sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Nevzdávajte sa ich v žiadne diéte, vyberte si skôr ich zdravšie alternatívy.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-02 06:00:00

Keď sa povie tuk, väčšina z nás si predstaví masť, ktorá sa za zdravú potravinu nepovažuje. Nie je však tuk ako tuk, preto treba rozoznávať, čo konzumujeme. Napriek tomu však tvorí nezastupiteľnú zložku v našej strave. Ak tuk vynecháte, vášmu telu vôbec nepomôžete.

Existujú 3 závažné dôvody, prečo by sme nemali tuk zo stravy vynechať.

1. dôvod – Telo nebude mať dostatok nenasýtených mastných kyselín

Tieto kyseliny si totiž telo nedokáže vyprodukovať samé, preto ich musíme prijímať pomocou stravy. Najčastejšie vo forme tukov. Nenasýtené mastné kyseliny napomáhajú niektorým fyzikálnym procesom, ktoré sú pre organizmus dôležité. Ovplyvňujú funkciu obličiek, napomáhajú tráviacim procesom, zvyšujú imunitu a riadia správny krvný tlak.

Sú známe pod názvom omega mastné kyseliny, príkladom je omega 3 či omega 6 mastná kyselina. Najznámejšia omega 3 mastná kyselina je kyselina alfa- linolénová. Jej konzumáciou v potravinách znižujete riziko srdcových chorôb či iných chronických chorôb. Najčastejšie diskutovaná omega 6 mastná kyselina je kyselina linolová, ktorej nedostatok v organizme sa prejavuje rôznymi zápalmi, artritídou či ischemickou chorobou srdca.

2. dôvod – Nedostatok vitamínov rozpustných v tuku

Niektoré vitamíny, dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu sú rozpustné v tukoch. Ak by sme do tela nedostávali žiadne tuky, bol by s ich rozkladaním a vstrebávaním obrovský problém.

Nedostatok vitamínu A, ktorý je potrebný pre zrak, by mohol spôsobiť šeroslepotu až stratu zraku a nedostatok vitamínu K mká za následok nedostatočné zrážanie krvi. Vitamín D sa podieľa na zdraví našich kostí a jeho nedostatok by sa podpísal najmä v ich oslabení. Všeobecne nedostatok vitamínov v tele spôsobuje pocit suchej pokožky, rôzne ekzémy či ochorenia pokožky.

3. dôvod – Nerovnováha hormónov

Ak v potrave nebudeme prijímať žiaden tuk, spôsobí to hormonálnu nerovnováhu. Porušíme tým hladinu estrogénu i testosterónu. U žien je možné narušenie menštruačného cyklu, u mužov zase ovplyvňuje rast svalstva. Obrovský vplyv to bude mať aj na zdravie našich kostí, ktoré nedostatkom hormónov nebudú chránené pred osteoporózou.

Nie je tuk ako tuk 

Aby sme sa však vyhli búrlivým diskusiám, že nebodaj propagujeme zvýšenú konzumáciu nezdravých tukov. Upozorňujeme na fakt, že vyhnúť sa tukom za cieľom nejakej diéty či chudnutia nemá svoje opodstatnenie. Tuk nie je iba maslo, margarín, masť. Tuky nájdeme v orechoch, semiačkach, v avokáde, v rastlinných olejoch. Vyhnúť by sme sa mali trans-mastným tukom – tie vedia v našom organizme spraviť väčšiu paseku, akoby ste si mysleli.

Ako viete, že prijímate málo tuku v potrave a telo na túto skutočnosť reaguje?

  • Máte suchú pokožku – Niektorí odborníci prirovnávajú telo k autu – nestačí ho „mazať“ iba zvonku, prijímať by sme mali viac esenciálnych mastných kyselín, mono či poly nasýtených tukov, aby boli bunky vyživované.
  • Býva vám často zima – Ľudia s nízkym telesným tukom, či ľudia trpiaci anorexiou sa často sťažujú na to, že im býva zima. Nemusí to byť iba prípad nedostatku tuku v potrave, je tu však spojitosť.
  • Nesústredíte sa – Nedostatok esenciálnych mastných kyselín môže znížiť naše kognitívne schopnosti. Nesústredíme sa, nemáme dostatok duševnej energie.

Poznáte správny pomer jednotlivých zložiek potravy? 

To, koľko percent bielkovín či sacharidov a tukov máme v potrave prijať, záleží od nášho energetického príjmu. Ten závisí od pohlavia, váhy či iných atribútov, ktoré sa u každého odlišujú.

V priemere by ste mali v potrave prijať 45-60 % sacharidov, 10 -25 % bielkovín a 25 -35 % tukov. Nezabudnite na to, aké tuky prijímate..

Čítajte tiež: Rýchla a lacná záchrana pred hladom? Populárne instantné rezance nie sú pre každého!

2015-09-02 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livestrong.com, eufic.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia