Populárne ovocie ako ho nepoznáte: Môže nám konzumácia banánov ublížiť?

Môžu banány uškodiť? Asi by ste si mali dávať pozor!
Zdroj: pixabay.com
2016-08-04 15:05:00

Nikoho by ani len nenapadlo, že by toto obľúbené ovocie mohlo byť nebezpečné. Banán sa vždy skloňuje len vtedy, ak je reč o zdravom ovocí, ktoré obsahuje množstvo prospešných látok. Budete sa čudovať, ale hovorí sa aj o jeho odvrátenej stránke..

Stačilo, aby žena napísala a zdieľala na internete svoj príbeh a ihneď rozpútala veľkú vlnu diskusií a spôsobila doslova šialenstvo. Banány, o ktorých si všetci mysleli, že nemajú žiadnu chybu a sú ideálne na zdravú stravu, predsa len nie sú najlepšie!

Jedného dňa zastavila ženu staršia pani v obchode. Práve si vtedy kupovala banány, čo staršiu pani zaujalo a zároveň prinútilo k upozorneniu. Radila mladej žene, aby banány radšej nejedla a nedávala ich tiež svojmu dieťatku. Inak na to kruto doplatia! Jej 12-ročný vnuk je údajne kvôli tomu v nemocnici. Na koncoch banánov sa totiž nachádzajú baktérie a nebezpečné látky. Najlepší spôsob, ako sa tomu vyhnúť, je jednoducho ich odkrojiť.

Škodlivé látky či hadí jed v banánoch!

Zakaždým, keď si chceme dať banán, mali by sme plod z každej strany zbaviť približne 1 cm koncov. Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme tak mali robiť! Na týchto miestach sa totiž najviac hromadia škodlivé látky, ktoré sa môžu dostať do banánov napr. z chemického ošetrenia banánovníkov a tiež plesne. Niečo na tom bude, keďže banán patrí medzi ovocie, ktoré obsahuje najviac chémie...

Dokonca v ňom môže byť vstreknutý jed od exotického hada, ktorý žije výhradne na banánovníku, ale dostať sa doň môže i škorpión či pavúk. Nemusí to byť úplný nezmysel, keďže podobný prípad sa stal nedávno. Matka kúpila v obchode banány, na ktorých bolo hniezdo nebezpečných brazílskych pavúkov, ktoré sa môžu schovávať práve v trsoch banánov. Pravdou však je, že sa môžu dostať do ktorejkoľvek časti banánu, nielen na jeho koniec. Prípadov, kedy sa s exotickým ovocím do našich končín prepašovali aj rôzne exotické pavúky a iný nebezpečný hmyz, je naozaj veľa! A to už ani nie je reč o jedovatých červoch alebo baktériách, ktoré žijú pod banánovou šupkou...


Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú: Tento zlozvyk už konečne odstráňte!


O nebezpečenstve banánov sa hovorí už od 70-tych rokoch 20. storočia. Vtedy koloval medzi ľuďmi prípad dieťaťa, ktorý po konzumácií jedného konca banánu záhadne zomrelo. Po dlhej dobe sa zistilo, že to spôsobila otrava jedom, ktorý do banánu vstrekol jedovatý had. Je to pravda? Predstavujú banány pre nás hrozbu?

Čo na to odborník?

Banány môžu byť plesnivé a zhnité. Avšak, ak už niečo obsahuje pleseň či iné škodlivé látky, sú všade rovnomerne v celom plode vďaka spôsobu šírenia, takže odkrajovať špičku kvôli tomu vlastne nemá zmysel.

"Čo sa týka odrezania koncov banánu, nemá žiadny význam, pokiaľ bol už banán kontaminovaný, je určite kontaminovaná celá časť, preto je vhodné si prezrieť šupu banána aby nebola poškodená," upozornil výživový poradca Ing. Libor Javro.

Nemusíte sa báť ani jedu v banánoch či pavúkov. Aj keď sa na internete objavilo niekoľko správ, že ide o nezmysel, a že banány sú úplne bezpečné, mnohí sa i napriek tomu zbavujú jeho špičiek. Jednoducho preto, že sú tvrdšie alebo už len tak zo zvyku.

Podľa odborníka však veľmi ťažko zistiť, či sú banány alebo iné tropické ovocie bezpečné.

"Určite je vhodné konzumovať banány, ktoré nie sú zreteľne poškodené alebo napadnuté mikroorganizmami. Čo sa týka chemického ošetrenia alebo iného, je vhodné si okamžite po ošúpaní banána umyť ruky a dodržiavať pravidlo aby sa konzumovaná časť banánu nedotýkala s vonkajšou šupkou banánu," dodal nutričný špecialista.

Čítajte tiež: Banány na prázdny žalúdok? Muž sa nestačil diviť, čo to s ním spravilo!

Fotogaléria

2016-08-04 15:05:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia