Zjedli ste ríbezle? Sledujte, ako zareagujú vo vašom tele!

Červené ríbezle sú pre naše zdravie potrebné aj prospešné. Dávajte si však pozor, aby ste si nepoškodili.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-13 20:30:00

Malé nenápadné červené bobuľky, skrývajúce sa za zelenými lístočkami v babkinej záhrade! Takto si nejeden z nás pamätá obraz leta a s ním spojené červené ríbezle. Pre náš organizmus sú mimoriadne prospešné, no niekomu môžu aj ublížiť.

Červené ríbezle sa u nás vyskytujú asi najčastejšie. Hneď za nimi sú čierne a veľmi vzácne sú biele, ktoré majú na rozdiel od červených oveľa sladšiu chuť. Kyslosť ríbezlí má na svedomí vitamín C. Pozrite sa na tri dôvody, prečo toto ovocie nevynechať pri raňajkách alebo prečo na ne nezabudnúť ani pri príprave lahodného smoothie.

Trávenie na jednotku

Šálka ríbezlí denne a hneď nám bude lepšie! Tak by sa dali pomenovať výhody, ktoré so sebou prináša konzumácia ríbezlí. Obsahujú totiž vlákninu, ktorá má na trávenie priam zázračné účinky. Pomáha ho regulovať a zrýchľuje ho, ak je to potrebné. Naša tráviaca sústava bude vďaka vláknine fit!

Vláknina je tiež príčinou, prečo by sme mali jesť ríbezle pred jedlom. Zanechávajú v nás pocit plnosti. Takže nebudeme mať až taký apetít. Ako dezert po jedle sú tiež vhodné, pretože pocit plnosti pretrvá a my nebudeme mať pocit, že musíme zjesť ešte niečo, aby sme boli nasýtení.

Okrem toho - jedna šálka, plná tohto sezónneho ovocia obsahuje iba 63 kalórií a iba jeden gram tuku. Čo je lepšie pri redukčnej diéte ako nízky počet kalórií?!

Celková vitalita zaručená

Dostatok vitamínov zabezpečujú celkové fungovanie nášho organizmu. Horčík, obsiahnutý v ríbezliach, je potrebný pre naše kosti, tiež reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje imunitu.

Rovnakú funkciu spĺňa vitamín C. Spolupracuje s našou imunitou a chráni nás pred sezónnymi ochoreniami. Na svoje si prídu červené krvinky. Tie potrebujú na svoju tvorbu železo, ktorý je súčasťou tohto malého kyslého ovocia. Živiny budú transportované do buniek celého nášho tela.  

Krásna pokožka a zdravé telo

Adekvátny príjem vitamínu C podporuje produkciu kolagénu, ktorá pomáha udržovať zdravú pokožku, ale je aj skvelým pomocníkom pri hojení drobných rán. Ak uvažujete nad detoxikáciou, v jedálničku by ríbezle nemali chýbať. Majú diuretický účinok, čistia telo od škodlivých látok. Ich jedením nič nepokazíte ani keď bojujete s reumou, artritídou či s ochoreniami, ktoré spôsobuje kyselina močová.

Kto by si mal dávať pozor?

Ríbezle sú vhodné takmer pre každého. Vysoký obsah vitamínu C však môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí majú citlivý žalúdok, trpia žalúdočnými ochoreniami ako gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov. 

Čítajte tiež: Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto by ste cesnak nemali skladovať!

2015-07-13 20:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com, botanical-online.com, brighthealing.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia