Rýchla a lacná záchrana pred hladom? Populárne instantné rezance nie sú pre každého!

Instantné rezance sú rýchlou a lacnou náhradou jedla. No za akú cenu?
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-29 14:00:00

Instantné polievky s rezancami predstavujú rýchle riešenie, keď chceme zaplniť žalúdok. Regály v obchodoch sú nimi doslova preplnené, no v skutočnosti nie sú určené pre každého! Pozrite sa, či by ste sa im práve vy nemali vyhýbať.

Mnohí po nich siahajú, ak sa chcú rýchlo najesť, no zároveň nemajú na jedlo príliš veľa času. Stačí len zohriať vodu a potom ňou zaliať cestoviny. Instantné rezance sú hotové! Ich ďalšou výhodou je fakt, že nemusíme siahnuť hlboko do peňaženky, sú celkom chutné a dostaneme ich kdekoľvek na svete. Bezpochyby, u nás sú veľmi obľúbené!

Pre koho sú nebezpečné?

O to horšie bude pre vás zistenie, že odborníci na výživu ich pridali na čierny zoznam. Ich dlhodobá konzumácia neprospieva ľudskému organizmu, ba práve naopak, ničí ho! Experti zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že toto populárne jedlo z orientálnej kuchyne vedie k cukrovke a srdcovocievnym chorobám.

Instantné rezance síce voňajú úžasne, no čo sa týka zdravia, nie je to práve najlepšia voľba. Samozrejme, že ak si ich doprajete raz za čas, sú bezpečné. No ich častá a dlhodobá konzumácia môže váš organizmus poriadne potrápiť. Uškodiť však môžu už vtedy, ak si na nich pochutnáte častejšie ako dvakrát za týždeň.

Podľa výživových poradcov sú nevhodné pre určité skupiny ľudí. Tí by ich nemali konzumovať ani raz za čas! Týka sa to ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak, majú nábeh na cukrovku alebo zvýšenú hladinu tukov v krvi. Tí by si mali rezance odpustiť.


Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto by ste cesnak nemali skladovať!


Čo sa v nich skrýva?

Ak sa pozrieme pod obal instantných rezancov, "nečaká" tam na nás nič dobré. Polievka obsahuje množstvo sodíka a TBHQ - konzervačnej látky, ktorá sa využíva v ropnom priemysle. Navyše, nie sú výživné a pochváliť sa nemôžu ani glutamánom sodným, ktorý je nebezpečný hlavne pre mamičky. Ovplyvňuje zdravý vývoj mozgu detí od embryonálneho štádia cez novorodenecký až do školského veku cca 12 rokov. Nadmerné množstvo môže vyvolať zvracanie, nevoľnosť či búšenie srdca.

Na každom kroku

Aj keď niektorí vedia, že nejde o lahôdku, jednoducho nemajú na výber a siahnu po nich. Týka sa to hlavne Ázijčanov, kde sú v supermarketoch pre rezance vyhradené celé oddelenia. Kúpite ich takmer všade aj vrátane knižníc a kúpalísk! V konzumácii instantných rezancov vedú hlavne Číňania, ktorí zjedia za rok neuveriteľných okolo 45-miliárd porcií. Onedlho to však môže byť len minulosť.. Odborníci na výživu to nenechajú len tak a sľubujú, že toto desivé číslo sa onedlho zmenší.  

Čítajte tiež: Najznámejší a najobľúbenejší liek ako smrteľne nebezpečná zábavka: Po tomto sa naň budete pozerať inak!

2015-06-29 14:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia