Čo sa v skutočnosti ukrýva po vrchnákmi fliaš? Veľké porovnanie vôd, takto to s nimi v skutočnosti je!

Sladké nápoje sú nebezpečné, obsahujú veľa cukru!
Zdroj: photl.com
2015-06-22 06:00:00

Pitný režim je v lete viac než aktuálny. Z regálov v obchodoch na nás "číhajú" farebné nápoje, od minerálnych vôd po ovocné džúsy až po kolové nápoje. Ktoré z nich si vybrať Nazreli sme pod vrchnák fliaš s nealkoholickými nápojmi!

Voda z vodovodného kohútiku, stolová voda

Kvalitná voda by mala byť základom pitného režimu. Taká môže tiecť práve z vodovodného kohútika. Žiadne pridané látky, cukry či umelé sladidlá! Len obyčajná voda, najlepšia na doplnenie tekutín. Treba si len dávať pozor na chlór. Oplatí sa po tom, čo si ju nalejete do pohára, počkať aspoň hodinu, počas ktorej sa zníži množstvo chlóru.

Zdraviu prospešná je balená stolová voda, u ktorej si treba všímať pôvod i obsah soli. Ten by sa mal pohybovať okolo 200 - 500 mg/l. Vodu si s pokojným svedomím môžete ochutiť citrónom, mätou alebo pár lístkami medovky.

Minerálne vody

Minerálne vody sa od obyčajných odlišujú svojím chemickým zložením a fyzikálnymi vlastnosťami. Práve minerálky by mali konzumovať tí, ktorí majú poruchy tráviaceho traktu či bolesti hlavy a zaradiť ich tak ako doplnkovú liečbu. No vyhýbať sa jej nemusia aj ostatní, ktorých trápi iné ochorenie. Všeobecne sa považujú za vhodné tekutiny, ktoré by sme mali prijímať popri obyčajnej vode.

Existujú prírodné minerálne vody, prírodné liečivé kúpeľné minerálne vody a prírodné minerálne vody stolové. Je na každom, ktorú si vyberie, no na bežnú dennú konzumáciu sa odporúčajú pramenité vody, ktoré obsahujú menej minerálov - od 150-400 mg/l. Všetci môžu siahnuť po pramenitých a balených vodách s mineralizáciou 200 až 500 mg/l, pričom je vhodné striedať jednotlivé typy minerálok (hydrogénuhličitanové, siránové, sodné, chloridové,...).  Ak by ste konzumovali stále ten istý typ, telo tak dostane rovnaké minerály v nadbytočnom množstve. Nezabúdajte, že prírodné minerálne vody by ste nemali konzumovať trvalo! Naoptimálnejší je príjem pol litra denne

Džúsy

Ovocné džúsy sú umelo dochucované, je do nich pridávané veľké množstvo cukru. Zloženie stopercentného džúsu pozostáva iba z ovocia a vody. Ak sa v ňom nachádzajú iné látky, automaticky je to zvyčajne cukor a to už vo veľkom množstve. Bohužiaľ, nie je ani isté, či džús skutočne obsahuje ovocie. V niektorých nájdete len malé množstvo, navyše zriedené koncentrátom z hrušky, bieleho hrozna či jablkovým koncentrátom. Sláva džúsom klesá aj pri pasterizácii. Tá prebieha pri veľmi vysokej teplote, džúsy bývajú uskladnené v sudoch. Čím vyššia je teplota, tým viac miznú protizápalové zlúčeniny a mení sa aj hladina d-limonénu, ktorý je zodpovedný za čerstvú chuť džúsov. Ak hľadáte zdravé alternatívy a chcete, aby konzumácia džúsov bola zdraviu prospešná, neostáva vám nič iné, ako si ich radšej spraviť doma alebo si kúpiť čerstvú šťavu.


Experiment, ktorý dokazuje, že cukor je jed: Toto sa stalo mužovi po mesiaci, čo pil 10 plechoviek koly denne!


Športové iontové nápoje

Po iontových nápojoch často siahajú športovci, vrátane rekreačných cyklistov. Sú doslova "nadupané" množstvom minerálov, no taktiež pridaných chemických látok. Nájdete v nich aj umelé farbivá a sladidlá. Tieto nápoje sú prezentované ako "ideálne" tekutiny pre tých, ktorí majú práve po náročnom tréningu a potrebujú doplniť tekutiny, minerály a vitamíny. Mohlo by sa zdať, že pomáhajú pri regenerácii tela, no môžu v konečnom dôsledku spôsobiť viac škody ako úžitku. Týka sa to hlavne tých, ktorí nevykonávajú žiadnu aktivitu. Nedávny výskum totiž dokázal, že majú regeneračné schopnosti pre telo len vtedy, ak má človek za sebou športovú aktivitu dlhú približne 90 min. Ostatným v ničom nepomôže! Ba práve naopak. Niektoré z nich obsahujú až 30 gramov cukru, čo je približne 6 kociek a nechýba ani množstvo kofeínu, než je potrebné. Oplatí sa preto dôkladne si preštudovať etiketu na fľaši. Popr. športovci môžu po tréningu radšej siahnuť po nesladených celozrnných tyčinkách.

Nápoje v prášku

Nie je nič horšie, ako si spraviť nápoj z prášku! Dokonca sú vážnou konkurenciou kolových nápojov, pričom odborníci zdvíhajú varovný prst a tvrdia, že sú dokonca ešte horšie. Zmes cukru, kyseliny citrónovej, kyseliny fosforečnej, rôznych príchutí, farbív a umelých sladidiel vášmu organizmu rozhodne viac uškodí ako prospeje!

Kolové nápoje

Toľkými obdivovaná, no pritom nebezpečná! Taká je kola, ktorá i napriek tomu, čo všetko sa už o nej popísalo, nestratila svoju popularitu. Skrýva v sebe množstvo cukru, ktorý zvyšuje hladiny inzulínu, čoho výsledkom je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, choroby srdca, cukrovka, priberanie a predčasné starnutie. Pochváliť sa nemôže ani kyselinou fosforečnou (E338), ktorá je najlacnejšou a zároveň najsilnejšou okyslujúcou látkou. V miernom množstve je síce bezpečná, no ak kolové nápoje konzumujete pravidelne počas celého dňa, môže spôsobiť úbytok kostnej hmoty. Naruší rovnováhu medzi vápnikom a fosfórom v tele a zapríčiní tak nedostatok vápniku. 

Aspartám (E951) sa nachádza v diétnej kole ako náhrada cukru. Bohužiaľ, je zaznamenaných  niekoľko následkov v súvislosti s konzumáciou aspartámu, zahrňujúc mozgové nádory, pôrodné defekty, psychické poruchy atď. No už len kvôli vysokému obsahu cukru sa konzumácia sladených nápojov neodporúča!

Ovocné a bylinkové čaje

Čaje sú úplne bezpečné a vhodné ako príjemné spestrenie pitného režimu. Treba si len dávať na účinky jednotlivých zložiek pri čajových bylinných zmesiach. Nie je práve najlepšie zásobiť sa decilitrami uspávacej medovky ráno a zeleným čajom, ktorý vás nabije energiou, večer. Bylinkové čaje sa navyše neodporúča príliš často konzumovať. Vhodné sú aj ovocné čaje, z ktorých niektoré môžu byť veľmi kyslé. Ak vám nedráždia trávenie, smelo do toho!

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú: Tento zlozvyk už konečne odstráňte!

2015-06-22 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia