Zabráňte kazeniu potravín jednoduchými trikmi: Takto by sa mali správne skladovať!

Jednoduchými trikmi zabezpečíte čerstvosť vašich potravín. Pokaziť sa môžu aj v banálnych prípadoch.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-10-16 06:00:00

Ste prekvapení, prečo sa čerstvo kúpená zelenina napriek tomu, že je v chladničke, začína hneď kaziť? Možno je to tým, že ste ju nechali pred tým v izbovej teplote príliš dlho. Alebo môžu byť na vine mikroorganizmy.

Bodaj by nám čerstvé ovocie či zelenina vydržali čo najdlhšie v chladničke. Aby sme ju mali vždy po ruke a taktiež preto, lebo rýchlo kaziace sa potraviny značne zasahujú do rozpočtu. Čo najviac škodí čerstvým potravinám, prečo sa niečo kazí rýchlejšie a ako týmto neželaným procesom zabrániť?

Potvorky baktérie 

Za rýchlu skazu potravín môžu v prvom rade mikroorganizmy – baktérie, plesne, ale aj enzymatické procesy v potravinách. Mikroorganizmy produkujú vlastné enzýmy, ktoré prirodzene spôsobujú kazenie. Aj najmenšia podliatina, ktorá sa na potravine vyskytne, je znakom rýchleho skazenia.

Dôležitá je farba

Podľa toho, ako ovocie či zelenina vyzerá, si ich vyberáme aj v obchodoch. Aby však nestratili svoje vitamíny a celkovo chuť, mali by sme ich dať do nákupného košíka v obchode až posledné. Čím dlhšie budú v izbovej teplote, tým rýchlejšie urýchlime proces ich kazenia.  Ak kupujete väčšie množstvo potravín vo vrecúškach, napríklad jablká, poriadne ich skontrolujte. Stačí, že je jedno pokazené, ostatné sú totiž tiež na "odstreľ".

Skladujte s rozumom

Cesnak, cibuľa a zemiaky by sme nemali skladovať v chladničke. Radšej uprednostnite tmavé, suché a chladnejšie miesto. Studený vzduch totiž môže zničiť ich chuť.

Studený vzduch v chladničke totiž spomaľuje „dýchanie“ potravín. Neskladujte však potraviny v uzavretých nádobách. Ak nemajú potraviny prístup ku vzduchu, kazenie sa urýchli.

Ovocie tiež uvoľňuje etylén – plyn, na ktorý sú iné zdraviu prospešné potraviny citlivejšie. V jednej poličke by sa preto nemali ocitnúť marhule a jablká so špenátom či šalátom. Avokádo, banány, kivi, mango alebo rajčiny by sme zase nemali mať na jednom mieste s brokolicou, mrkvou, melónom či listovou zeleninou.

Citrusové plody ostanú čerstvé po dobu jedného týždňa, ak ich necháte v chladničke, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Ako uchovať niektoré druhy potravín dlhšie čerstvé?

  • Zeler vydrží dlhšie, ak ho zabalíte do alobalu a uskladníte ho v priehradke na zeleninu.
  • Mrkva, hlávkový šalát či brokolica by sa mali dostať do chladničky čo najrýchlejšie.
  • Z ananásu by sme mali odrezať vrchnú časť, otočiť ho naopak, aby sa cukry obsiahnuté v tomto ovocí dostali na vrch a tiež to dopomáha k tomu, aby dlhšie vydržal.
  • Ak si všimnete, že nejaká potravina začína hniť, okamžite ju vyhoďte.

Kupujte len to, čo potrebujete. Radšej ako vyhadzovať pokazené ovocie sa viackrát prejdite na miestny trh.

Čo do chladničky rozhodne nepatrí?

Do dverí chladničky isto nepatria vajíčka. Táto časť je totiž najteplejším miestom, takže tu skladujte veci, ktoré nepodliehajú skaze priveľmi rýchlo. Džúsy, konzervy, minerálky či fľaše s nápojmi – to sú ideálne potraviny, ktoré tam vydržia.

Do chladničky rozhodne nepatria banány, ako sme už spomínali cibuľu, zemiaky a cesnak, paradoxne aj rajčiny a uhorky. Rajčiny pôsobením chladu začínajú byť mdlé a múčne, uhorky zase strácajú vodu a chuť. Obe tieto potraviny by sme mali uskladňovať na chladom a suchom mieste, napríklad v komore či na kuchynskej linke.

Ideálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať v rozmedzí od 1,5 °C až 4,5 °C. Spodná teplotná hranica zabraňuje vode tvoriť kryštáliky ľadu, ktorý by mohol ovplyvniť kvalitu pokrmu. Horná teplotná hranica zase dostatočne spomaľuje enzymatické procesy rastu baktérií.  

Čítajte tiež: Mnohí robia chyby pri skladovaní vajíčok: Prečo ich nedávať v kartóne do chladničky!

2015-10-16 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com, popsugar.com, ruvzzh.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia