Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najvýkonnejšie antibiotikum cesnak: Takto ničíte jeho liečivé účinky a ani o tom neviete!

Cesnak je účinné antibiotikum vtedy, ak ho zjete surový.
Cesnak je účinné antibiotikum vtedy, ak ho zjete surový. (Zdroj: thinkstock.com)

Náležite mu patrí titul superpotraviny pre svoje silné účinky. Je však dosť pravdepodobné, že váš organizmus ešte nikdy nepocítil jeho liečivú silu! Mnoho ľudí sa totiž úplne zbytočne o ňu pripravuje jednou a tou istou chybou. Potom sa čudujú, že sú jeho účinky takmer nulové.


Aby ste boli počas celého roku zdraví, mali by ste konzumovať každý deň 2-3 strúčiky cesnaku. V tomto prípade funguje ako prírodné antibiotikum, ktoré vás chráni pred vírusmi a baktériami. Nie každý však odporúčané dávkovanie dodržiava. Keď sa už niekto dá na cesnakovú kúru, čuduje sa, prečo ho choroby neopúšťajú! Zrejme niečo robí zle...

Zbohom výživné látky!

Ak zatúžite po obrovskej dávke zdravia, jednoducho si cesnak olúpete, vezmete dva strúčiky a dáte ich do hrnca.. Tu je ten problém! Cesnak by ste nemali variť. Tepelnou úpravou sa totiž jeho pozitívne účinky minimalizujú a stráca výživné látky. Aj keď varením, pečením či grilovaním otvára nové vône, chute a je skvelý ako senzorické dochucovadlo iných surovín, ak chcete z neho vyťažiť čo najviac, dajte prednosť cesnaku v surovom stave. V opačnom prípade sa v ňom znižuje množstvo alicínov. Alicín má mnoho pozitívnych účinkov na organizmus, ničí takmer všetky mikroorganizmy, znižuje cholesterol a krvný tlak. Je zodpovedný za chuť a typickú intenzívnu arómu cesnaku!

Menšie zlo

Keď si ho i napriek tomu chcete upraviť, do varenia ho pridajte až tesne pred dokončením! Taktiež si treba dávať pozor na príliš prudké upravovanie, čoho výsledkom je zhorknutie cesnaku. Ak má už hnedú farbu, neodporúča sa ho použiť. Celkovo, ak zelenina začne meniť farby pri varení, je veľká pravdepodobnosť, že stráca živiny. Netreba tiež zabudnúť na to, že zelenina sa stále varí aj vtedy, keď zhasnete plameň! Stačí len pol minúty v mikrovlnke a účinky cesnaku môžu byť fuč!

Najideálnejšie riešenie

Najlepšou voľbou je čerstvý surový cesnak, ktorý vám dodá potrebné látky! Žiadne tablety, dražé či kapsule, v ktorých je obsah účinných látok nestabilný a väčšinou nedostatočný

"Účinky cesnaku pri oslabenom imunitnom systéme sú najúčinnejšie za surova. Najviac účinný je cesnak, keď sa rozkrája alebo pretlačí," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

To však môže byť problémom pre ľudí, ktorí majú napr. citlivý žalúdok. Čerstvý cesnak môže vyvolať alergické reakcie, nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Čo však mnohým najviac vadí, je jeho nepríjemný zápach. Aj preto si radšej zvolia tepelnú úpravu, vďaka čomu je ľahšie stráviteľný a nie je príliš ťažký na žalúdok.

Čo robiť, ak ho neznesiete?

Ak ste citliví či patríte medzi dojčiace mamičky či šudí s problematickou zrážanlivosťou krvi, samozrejme, mali by ste znížiť dávku cesnaku na menej ako dva strúčiky. Ak vám prekáža jeho nepríjemný zápach, zvoľte si zlatú strednú cestu. Cesnak si občas môžete aj upiecť či iným spôsobom tepelne upraviť, aby ste jeho chuť tak zjemnili, no nezabúdajte aj na jeho surovú formu. Len vtedy ho možno právom pasovať za najvýkonnejšie antibiotikum!

Čítajtie tiež: Čo sa stane, ak vypijete medovú vodu ráno hneď po zobudení? Tieto zmeny môžete očakávať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9