Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pitný režim ako nezmysel? V skutočnosti je to všetko inak!

Nepreháňajte to s pitným režimom, voda vás môže zabiť!
Nepreháňajte to s pitným režimom, voda vás môže zabiť! (Zdroj: profimedia.sk)

Uznáva ho každý, no nerešpektuje takmer nikto. Veď vypiť 2-3 litre tekutín denne je nad ľudské sily, povedia si mnohí. No skutočne treba toľko piť každý deň? Je toto zaužívané tvrdenie len mýtus?

Denne nás presviedčajú v televízii, na internete či v časopisoch, aby sme nezabudli na dostatočný prísun tekutín – min. 2 litre denne. Ak to budeme dodržiavať, budeme mať krásnu pleť, zlepší sa nám trávenie a schudneme! A tak nám polovicu pracovného stola zaberajú fľaše s vodou a keď sa náhodou od stola niekam pohneme, nedajbože, aby sme nemali pri sebe jednu fľašu. Nie je to však prehnané?

Stačí len jeden liter?!

Viacerí odborníci si vzali túto teóriu do parády. Údajne ide o nezmysel! Podľa amerického odborníka na zdravú výživu len jedlom dospelý človek získa metabolickými pochodmi 1,5 l tekutín. Dýchaním, potením a vlastnými exkrementmi pritom stratíme 2,5 l. Takže na doplnenie nám stačí len 1 l vody. Tri litre sú podľa neho nadľudský výkon a nie je pravda, že by sme toľko mali vypiť denne. Samozrejme, sú aj výnimky, kedy by si mal človek dávať pozor na zvýšený pitný režim a niekoľko litrov vody zaradiť do jedálnička. Ak trpíte niektorými ochoreniami, napr. obličiek alebo močového ústrojenstva, tri litre vody denne sú skvelou liečbou.

Je to individuálne

Nutričný špecialista Ing. Libor Javro upozorňuje, že odporúčané množstvo vody 2-3 l je všeobecný údaj. Koľko by sme mali skutočne vypiť tekutín, je individuálne.

„Pitný režim je kontinuálny proces zavodňovania organizmu, preto by mal byť individuálny, podľa veku, pohlavia, hmotnosti, fyzickej aktivity. Dva-tri litre za deň sa udáva všeobecne, teda je to údaj, ktorý zahŕňa najväčšie použiteľné percento. Ale samozrejme pre niekoho je dostačujúce vypiť 1 liter a pre niekoho je lepšie vypiť 4 litre, všetko sa individuálne stanovuje podľa vyššie uvedených faktorov,“ povedal odborník.

Ako ďalej dodal, pri pitnom režime je tiež veľmi dôležitý spôsob, ako sa pijú tekutiny, či je dostatočne zastúpený príjem elektrolytov, ktoré sú súčasťou mnohých metabolických procesov.

„Pretože to, že niekto pije nadmerné množstvo vody nezabezpečí, že sa mu voda ukladá v organizme,“ povedal odborník na výživu.

Keď voda zabíja!

Viac vody automaticky neznamená viac zdravia! Na jej množstvo by sme si mali dávať pozor, nakoľko, ak jej je priveľa, môže nám uškodiť. Na svete čoraz viac pribúda akvaholikov, teda ľudí, závislých na vode. Pitnej mánii prepadla bežkyňa Kate Moriová, ktorá kvôli veľkému množstvo prijatej tekutiny dostala opuch mozgu. Taktiež jeden britský herec sa stal obeťou pitného režimu. Každý deň vypil 5 litrov vody, až ho jedného dňa našli v zákulisí v bezvedomí. Ohroziť naše zdravie môže aj obyčajná voda, preto to nepreháňajte s jej pitím, inak sa to môže skončiť fatálne. Ak sa momentálne nenachádzate v tropickom pásme na 5 litrov a viac vody denne zabudnite!

Čítajte tiež: 

Deťom dávajte piť len odtečenú vodu

Je holenie v skutočnosti nebezpečné? Pravda, či by sme mali skončiť s odstraňovaním ochlpenia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9