Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odteraz zmeníte názor na surové vajcia: Toto vás presvedčí, prečo ich tentokrát nevariť!

Konzumácia surových vajíčok nie je lákavá, zato zdraviu prospešná.
Konzumácia surových vajíčok nie je lákavá, zato zdraviu prospešná. (Zdroj: thinkstock.com)

Konzumácia surových vajec? Predtým, než nad tým mávnete rukou, mali by ste vedieť, aké má benefity! Zrejme sa vám vybavia športovci, ktorí si nimi dopĺňajú bielkoviny, aby nabrali svalovú hmotu... No sú vynikajúce nielen pre nich!

Pri predstave, že máme zjesť surové vajíčko síce pre mnohých nie je práve najlákavejšia, no čudovali by ste sa, aké má výhody pre ľudský organizmus!

  • Dve surové žĺtka obsahujú dvakrát viac antioxidantov ako jablko.
  • V surových vajíčkach sú bioaktívne živiny, ktoré nielen že znižujú zápaly, zlepšujú funkciu hormónov a napomáhajú spaľovaniu tukov, ale aj zlepšujú funkciu mozgu.
  • Obsahujú riboflavín a železo, ktoré sú zodpovedné za transport vitamínov a minerálov v našom tele.
  • Vitamín B8 – cholín vo vajciach ako jedna z mála látok vstupuje do mozgových buniek a zároveň je súčasťou látky acetylcholínu, ktorá sa podieľa na činnosti nervového systému.
  • Okrem toho majú vysokú hladinu vitamínu D.
  • Sú zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Dôležitý je výber vajíčka

Ak vás tieto fakty presvedčili a vy ste sa rozbehli do kuchyne po vajíčko, nebude to také jednoduché. Len vtedy, ak je vajíčko organické, je vhodná jeho konzumácia v surovom stave. Iba organické vajíčka, najlepšie z bio farmy, sú najlepšie.Na rozdiel od tých bežne kupovaných sú totiž nutrične hodnotnejšie - obsahujú viac vitamínov a proteínov.

Bojíte sa salmonelózy? Pri organických vajíčkach sa údajne nemusíte. Podľa štúdií je malá pravdepodobnosť, že vajíčka sliepok, žijúcich vo voľnom výbehu v čistom prostredí, budú zdrojom tohto infekčného ochorenia.

Čo na to odborník?

Samozrejme, že by ste teraz nemali zanevrieť na vajíčko na tvrdo či obľúbené volské oko. Ich tepelná úprava má svoje opodstatnenie.

"Je to najmä z dôvodu zneškodnenia patogénov, ktoré sa môžu vo vajci nachádzať, teda tepelná úprava nám z veľkej miere zabezpečí ochranu pred ochoreniami, ktoré by mohli eventuálne nastať," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Na druhej strane, predsa len má svoje nevýhody a konzumácia surového vajíčka nie je práve najhoršia..

"Pri tepelnej úprave sa niektoré látky, najmä vitamíny, poškodzujú alebo znehodnocujú, preto surové vajíčko dodá organizmu o niečo viac pozitívnych látok ako tepelne upravené," povedal odborník.

Je však možné, aby náš organizmus dokázal stráviť surové vajíčko? Podľa výživového poradcu dokáže. Nesmie však byť poškodené.

Čítajte tiež:

Ako spoznáte kvalitu vajíčka? Skutočná pravda, či záleží na farbe žĺtku!

Mnohí robia chyby pri skladovaní vajíčok: Prečo ich nedávať v kartóne do chladničky!

Nová nádej pre pacientov s najčastejším zhubným ochorením: Toto ich môže zachrániť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9