Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ovocie nestačí len umyť vodou: Jedinečný trik, ako z neho odstrániť chemikálie!

Umývanie ovocia či zeleniny má svoje pravidlá. Ktoré dodržiavate vy?
Umývanie ovocia či zeleniny má svoje pravidlá. Ktoré dodržiavate vy? (Zdroj: thinkstock.com)

Všimli ste si niekedy, že jablká z obchodu zanechávajú po umytí na sebe kvapôčky vody, akoby boli navoskované? Je pochopiteľné, že takto „neumyté“ jablká nie sú vhodné na konzumovanie. Aký spôsob umývania ovocia či zeleniny je správny?

Konzervačné látky, ktoré sa aplikujú na jablká, najmä tie z dovozu, zabezpečujú ich ligotavý vzhľad a my máme väčšiu chuť ich kúpiť, pretože vyzerajú nádherne. Trik predajcov, ako urobiť z ovocia atraktívny produkt, ktorý si ihneď kúpite. No za cenu zdravia...

Lacno a rýchlo 

Nestačí ovocie len umyť. Chemických látok sa len tak ľahko nezbavíte. Ak ste ovocie umyli, no napriek tomu ostáva akoby mastné, vyskúšajte tento trik! Naplňte drez alebo misku vodou, pridajte šálku octu a nechajte v ňom ovocie približne štvrť hodinu. Podľa štúdií je najideálnejšie zmiešať 3 diely vody s jedným dielom octu. Ak máte menšie bobuľové ovocie ako hrozno a bojíte sa, že napáchne octom alebo tak bude chutiť, vymeňte ocot za citrónovú šťavu. 

Ako nato? 

  • Ak chcete konzumovať drobné ovocie ako maliny, umývajte ich prepláchnutím vodou s použitím sitka.
  • Ak máte chuť na karfiol či brokolicu, ale pred varením ju chcete umyť, ponorte ju na dve minúty do studenej vody a až potom ju vložte do nádoby, kde ju budete variť.
  • Ak sa chystáte von a beriete so sebou aj ovocie, vezmite si do nádobky s rozprašovačom vodu. Máte istotu, že si ovocie budete môcť umyť kdekoľvek.
  • Ak umývate ovocie či zeleninu, majte vždy čisté ruky, používajte čisté podložky a nože. Najlepšie, ak máte vyhradenú podložku na krájanie čerstvej zeleniny a inú podložku nap. na krájanie mäsa.
  • Melón či mango tiež pred ošúpaním umyte, pretože pri kontakte s pokožku sa môžu baktérie dostať na už ošúpané ovocie z našich rúk.
  • Hríby umyte pod tečúcou vodou ale veľmi rýchlo, aby zbytočne nenasiakli vodou. Ak chcete iný spôsob, pretrite ich vlhkou handričkou, čím odstránite posledné zvyšky nečistôt.                                              

Čítajte tiež:

Temná stránka zeleniny: Málokto vie o tom, že môže byť pre nás nebezpečná! 

Aktuálny zoznam najšpinavšieho a najčistejšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Pesticídy a vosky na ovocí z obchodu: Odstráňte ich jednoducho a účinne

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9