Diétny podvod menom ryžové chlebíky? Nenechajte sa zlákať, toto sa v nich ukrýva!

Opatrne s konzumáciou ryžových chlebíkov počas diéty, majú vysoký glykemický index.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-16 22:00:00

Klasické ryžové chlebíky vyzerajú ideálne, ak sa jedná o diétu. Výrobcovia ich ospevujú, že sú zdravé a ich konzumácia je pre telo prospešná. Tak sú ryžové chlebíky všeobecne známe. Čo sa týka chudnutia, pravda je však niekde inde!

Výborné na trávenie

Ryžové chlebíky, ktoré mnohí poznajú pod prívlastkom „polystyrénové“, obsahujú veľa vlákniny, ktorá je potrebná pre naše zdravie. Pochutia si na nich i celiatici, keďže sa v nich nenachádza lepok. Na rozdiel od iných potravín, môžete ich mať stále pri sebe. Ani po týždni v kabelke sa vám nepokazia. Navyše, sú šetrné k tráveniu, pokiaľ ide o chlebíky bez akejkoľvek polevy. Práve také s jogurtovou či čokoládovou polevou si mnohí zvyknú kupovať v domnienke, že tým nič nepokazia, keďže ide o diétnu potravinu. Preto sa môžu zdať ideálnou voľbou, ak vás prepadne chuť na niečo dobré. Buďte však opatrní pri konzumácii ryžových chlebíkov!

Vyšší glykemický index ako v čokoláde!

Chlebíky sú síce ľahké na trávenie, ale to neznamená, že by ste mali zlikvidovať hneď jedno celé balenie. Aj keď sa to nezdá, obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná. Navyše, majú pomerne vysoký glykemický index, dokonca vyšší než má čokoláda!

Jeden plátok je taký ľahučký, že po jeho skonzumovaní máme pocit, že sme nič nezjedli. Preto nám zvyčajne nestačí a zjeme hneď niekoľko plátkov! Ak ich zjete schuti, môže dôjsť k výkyvom hladiny krvného cukru a neskôr k vlčiemu hladu. Za zmienku stojí aj počet kalórií. V stogramovom balení sa ukrýva 1 300 -1 600 kilojoulov, pričom číslo sa mení v závislosti od prísad a spôsobu spracovania.


Rebríček najlepších pôrodníc na Slovensku za rok 2014: Zistite, či je v ňom aj tá vaša!


Pozor na množstvo

Pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index nie sú ryžové chlebíky práve najideálnejšie pri redukcii či udržiavaní hmotnosti. Na druhej strane, ak si pochutnáte na jednom či dvoch plátkoch, nemusíte sa báť, že by sa to odrazilo na vašej postave. Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra by sme si k nim mali dať napr. šunku či zeleninu.

„Ryžové chlebíky síce majú charakteristiku potravín s vyšším glykemickým indexom, ale pokiaľ sú prijímané v optimálnom množstve a spolu s vlákninou alebo bielkovinou, tak sa mení charakter odovzdania energie do krvi. Ľudia pri chudnutí sa určite nemusia obávať konzumácie ryžových chlebíkov, len ich treba jesť v optimálnom množstve a takmer vždy buď so zeleninou, šunkou alebo syrom. Na desiatu či olovrant sú určite vhodnou potravinou, pretože sú ľahko skladovateľné a prenášateľné,“ povedal odborník.

Pre koho sú najlepšie?

Na ryžových chlebíkoch si môžete bez výčitiek pochutnať, ak ste po náročnej fyzickej práci. Tiež ich ocenia športovci po namáhavom tréningu. Nezabúdajte na pravidlo, ktoré treba dodržiavať pri konzumácii akejkoľvek potraviny: všetko s mierou!

Čítajte tiež:

Žena v rámci chudnutia jedla namiesto pečiva ryžové chlebíky: Neuveríte, aký efekt to malo na jej postavu

Fajčenie ako zdravá neresť? Odborníci odhalili jeho svetlé stránky, ktoré vás zaskočia!

2015-04-16 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia