Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Môže sa dlhé lúhovanie čajového vrecúška odraziť na zdraví? Očakávajte takúto zmenu!

Správna príprava čaju zaručí jeho originálnu chuť.
Správna príprava čaju zaručí jeho originálnu chuť. (Zdroj: thinkstock.com)

Uľaví od smädu, pomáha tráviť a zbaví vás bolesti brucha. O to všetko sa postará čaj. Jednoduchým vhodením čajového vrecúška do vody odštartujete jeho prípravu a po pár minútach si užívate jeho lahodnú chuť. Avšak aj ten najkvalitnejší čaj sa môže niekedy zmeniť na nechutnú tekutinu.


Na príprave čaju nie je nič zložité. Dáte zovrieť vodu, čajové vrecúško zatiaľ vložíte do hrnčeka, zalejete vriacou vodou a čakáte. Stačí však chvíľa nepozornosti či odbehnutie a čajové vrecúško sa lúhuje dlhšie ako by malo. Pri ovocných čajoch sa pritom odporúčaná doba lúhovania pohybuje okolo 8-10 minút a čo sa týka zeleného alebo čierneho čaju, stačia 2-4 minúty. Tak by sa mal správne pripraviť čaj, ktorý má priaznivé účinky na náš organizmus a má jemne sladkastú a harmonickú chuť.

Čo sa stane?

Príliš dlhé lúhovanie môže mať za následok, že sa do nálevu uvoľní veľa trieslovín. Čaj obsahuje niekoľko chemických látok, z ktorých najvýznamnejšie sú práve triesloviny: katechiny, polyfenoly a ich zlúčeniny. Vyznačujú sa vysokou biologickou aktivitou.  Blahodarne ovplyvňujú tráviaci trakt, keďže sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky a dodávajú čaju horkú zvieravú chuť. Práve podľa horkej chuti najlepšie spoznáme, že čajové vrecúško ostalo vo vriacej vode dlhšie ako by malo.

Všetkého veľa škodí

Zmení sa len chuť v čaji alebo sa nadmerným lúhovaním uvoľnia do čaju nebezpečné látky, ktoré sú pre nás škodlivé?


Voľba lacných čajov vo vrecúšku nemusí byť práve najlepšia. Prečo je výber čaju dôležitý?


Pri pití zelených či čiernych čajov je vhodné dodržať postup prípravy, aby ste si vychutnali blahodarne účinky a chute látok, ktoré vášmu organizmu kvalitné čaje dodajú. Pri bežnej konzumácii čajov alebo koncentrácie čaju sa absolútne nemusíte obávať o svoje zdravie,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Aj v tomto prípade platí, že všetko s mierou.

„Samozrejme, pokiaľ sú tieto dávky nadmerné (ako všetko čo je nadmerné), môžu vzniknúť rôzne komplikácie, najmä u ľudí, ktorí trpia problémami žalúdočných stien, pažeráka a krvným tlakom,“ upozorňuje odborník.

Škodlivé alkaloidy v čaji? Žiadny strach!

Mnohí sa obávajú, že je dlhé lúhovanie čaju pre organizmus nebezpečné, a že sa do čaju uvoľňujú nebezpečné alkaloidy. Strach je však zbytočný. Jediné, čo sa zmení, je naozaj len chuť a to tiež závisí od toho, aký čaj pijete. Jednoducho, nebude vám tak chutiť.

Nič zásadné sa nestane, iba sa zvýši koncentrácia látok v obsiahnutých čajových lístkoch, teda zmení sa chuť na silnejšiu. Najmä triesloviny vytvoria trpkejšiu chuť ale to tiež závisí od druhu čaju,“ dodal na záver.

Čítajte tiež: Odvrátená strana zeleného čaju: Toto sa skrýva v jeho útrobách!

                 Vyliečte svoje telo prírodnými šťavami. Ako na to?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9