Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kokosový olej ako nezdravá potravina? Negatívne účinky, ktoré vás šokujú!

Nie vždy je kokosový olej zdraviu prospešný!
Nie vždy je kokosový olej zdraviu prospešný! (Zdroj: thinkstock.com)

Čudovali by ste sa, ale tak, ako má kokosový olej veľa priaznivcov, ktorí vychvaľujú jeho účinky do nebies, tak sa nájde i veľa odporcov. O kokosovom oleji sa prevažne hovorí v súvislosti s jeho pozitívnymi účinkami na zdravie. No boli vôbec preukázané?


Je vynikajúci na pokožku, prospieva vlasom, má priaznivé účinky na srdce, štítnu žľazu a tráviaci systém. Aj takto poznáme kokosový olej, ktorý mnohí zaraďujú medzi najzdravšie potraviny. No zamysleli ste sa už nad tým, či vôbec existujú dôkazy podložené výskumom?  

V súvislosti s kokosovým olejom sa veľmi málo hovorí o množstve nasýtených tukov, ktoré ktorý obsahuje. A to nie je všetko! Existujú dokonca aj ďalšie negatívne vedľajšie účinky, ktoré sa môžu nepríjemne odraziť na zdraví niektorých ľudí.

Zvyšuje cholesterol?

Zatiaľ čo odborníci sa nevedia úplne zhodnúť, či konzumácia kokosového oleja zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu, USA Food and Drug Administration a American Medicam Association jednoznačne odporúčajú, aby sa ľudia vyhýbali kokosovému oleju! Hlavnou príčinou, prečo olej zvyšuje hladiny cholesterolu, je množstvo nasýtených tukov, ktoré obsahuje.

Kokosový olej obsahuje nasýtené tuky, no niektorí odborníci upozorňujú, že má osobitné vlastnosti, ktoré ho odlišujú od ostatných mastných olejov. Podľa US News and World Report nájdeme v kokosovom oleji mastné kyseliny - triglyceridy so stredným reťazcom, ktoré ľahšie metabolizujú ako triglyceridy s dlhými  reťazcami, typické pre ostatné nasýtené tuky. Táto štruktúra triglyceridov v kokosovom oleji môže zvýšiť „dobrý“ cholesterol, či dokonca nemusí cholesterol zvyšovať vôbec.


Čo dokážu spraviť dve lyžice kokosového oleja s našou postavou? Hystéria okolo tropického ovocia pokračuje!


Informácie o nasýtených tukoch sú tak protichodné a aj podľa lekára Dariusha Mozaffariana z Harvadskej lekárskej fakulty nie je v skutočnosti úplne jasné, ako kokosový olej pôsobí na hladinu cholesterolu. Isté je, že je plný nasýtených tukov, preto by sa nemal konzumovať väčších množstvách. V opačnom prípade môže obrovské množstvo mastných kyselín spôsobiť problémy so srdcom a samozrejme, je to i kalorická bomba.

Črevné problémy

Podľa lekára Dr. Bruce Fife môže byť kokosový olej užívaný ako vnútorný antibakteriálny prostriedok, ktorý zatočí s infekciami a podporí trávenie. Všeobecne sa tento účinok považuje za prínos. Avšak zabíja vnútorné baktérie, vírusy či iné mikroorganizmy, čo môže u niektorých vyvolať krátkodobé vedľajšie účinky. Preto je možné, že u niekoho môže spôsobiť hnačku a ďalšie symptómy, ktoré súvisia s črevnými problémami. Aby sa predišlo týmto nepríjemným problémom, odporúča sa konzumácia kokosového oleja vo veľmi malých množstvách a len pomaly zvyšovať dávky. Aj v tomto prípade je potrebné sa poradiť so svojim lekárom alebo dietológom.

Alergie

Niektorí sú alergickí na kokos a kokosový olej. Aj keď nejde o časté prípady, keďže kokosový olej obsahuje veľmi malé množstvo bielkovín, ktoré obvykle bývajú príčinou všetkých „orechových“ alergií, podľa National Institutes of Health by sa to nemalo podceňovať. Pred niekoľkými rokmi sa totiž u dieťaťa v USA vyvinulo závažné gastrointestinálne ochorenie po požití potraviny, ktorá obsahovala kokosový olej. Ak si nie ste istí, či patríte medzi tých, ktorým by mohol škodiť, môžete sa dať otestovať u lekára.

Najdôležitejšie zo všetkého je mať vyváženú a výživnú stravu, do ktorej pokojne môže patriť aj kokosový olej. Aby ste si udržali pevné zdravie, 2-3 lyžičky kokosového oleja ako súčasť jedálnička bohato stačia.

Čítajte tiež:

Zázračný kokosový olej: 6 dôvodov, prečo ho mať doma!

Pre krásne a zdravé telo: Využite kokosový olej naplno

Čo všetko je pre naše telo škodlivé? A čoho sa vyvarovať?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9