Tajomstvo ukryté v populárnom sushi: Údajne môže v tele spustiť hrozivé dianie!

V sushi môže byť ryba s nebezpečnou ortuťou!
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-20 21:20:00

Buď ho milujete, alebo nenávidíte. Také je japonské sushi, teda kombinácia sezónnych plodov mora s ryžou a zeleninou. Na jednu ingredienciu by sme si vraj mali dávať veľkú pozor!

Na portáli Prevention.com sa uvádza, že by sme si mali dvakrát rozmyslieť, či sa pustiť do tejto japonskej pochúťky. Vedci upozorňujú, že v rybách, používaných v sushi, sa našla ortuť, ktorá môže viesť k autoimunitným chorobám (AI). Výskum bol zverejnený v časopise Environmental Health Perspectives. Ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá ukázala spojenie medzi ortuťou a rizikom AI ochorenia (lupus, reumatoidná artritída a IBD) u žien v reprodukčnom veku. Pri autoimunitnom ochorení sa imunitný systém nestavia proti vonkajším nepriateľom (napr. baktérie pri infekcii), ale proti vlastným orgánom alebo tkanivám.

Keď imunitný systém napáda vlastné telo

Odborníci z University of Michigam uskutočnili štúdiu, zameranú na stravovanie a pozreli sa na hladiny ortuti u viac ako 1 300 žien vo veku od 16 do 49 rokov. Súčasťou výskumu boli aj krvné testy žien na prítomnosť antinukleových protilátok (ANA) v krvi, inak povedané proteínov, ktoré útočia na vlastné tkanivá v tele a môžu byť ukazovateľom porúch AI.

Vedci zistili, že ženy so zvýšenou hladinou ortuti mali vyššie hladiny antinukleových protilátok, než ostatné s nižšou hladinou. Ortuť bola najsilnejším prediktorom pozitívnej ANA. Je však prekvapujúce, že sa neukázala súvislosť medzi vekom, ani fajčením s ANA.  

Výskumníci však brali na vedomie skutočnosť, že len preto, že máte v sebe protilátky, útočiace na tkanivá v tele, ešte neznamená, že sa u vás vyvinie automimunitné ochorenie. Potvrdil to aj tento výskum, ktorý ukázal, že až 15 % populácie s pozitívnym testom na ANA netrpí ochorením a sú úplne zdraví. Tieto proteíny sa však stále považujú za dôležitý ukazovateľ AI a mohli by byť kľúčovým faktorom u žien, u ktorých sú tieto choroby častejšie, ako u mužov.

Ktoré ryby sú bezpečné?

Ak chcete prijať čo najmenej ortuti, vyhýbajte sa morským rybám, obsahujúcim stredné až vysoké množstvo toxínu, vrátane mečiara či žraloka. Ak sa nechcete vzdávať morským rybám, u niektorých máte istotu, že majú v sebe nízke hladiny ortuti. Patria sem mušle, sardinky, ustrice, losos, chobotnice, makrela, sumec, či pstruhy.

Nebojte sa sushi!

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra nemusíme hneď sushi vyškrtnúť zo svojho jedálnička. Rozhodujúca je kvalita!

„Kvalitne pripravené sushi z kvalitných výrobkov je jednou z najzdravších potravín našej planéty. Preto je veľmi vhodné, pokiaľ si chcete naplno užiť sushi aj s jeho blahodárnymi účinkami na naše zdravie, aby ste navštevovali kvalitné sushi bary, resp. pripravovali si sushi z kvalitných, na to určených potravín. Problematika znižovania hodnoty potravín aj tak zdravých, ako sú morské ryby, je tu stále, o to je dôležitejšie preferovať kvalitné potraviny, ktoré nemajú zvýšenú kontamináciu, či sú nakazené mikroorganizmami,“ povedal odborník na výživu.

Čítajte tiež:

• Ryby zo znečistených vôd: Na čo si dať pri kúpe pozor?

• Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?

 

2015-03-20 21:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia