Odvrátená strana vody: Odteraz sa budete na ňu pozerať inak!

Voda z vodovodu nie je práve najzdravšia, radšej ju striedajte s minerálkami.
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-18 22:00:00

Pred sladkými limonádami by sme mali dať prednosť obyčajnej vode, čo je mnohým dobre známe. Každodenná konzumácia vody z vodovodu však nie je práve najlepšou výhrou. Vedeli ste o tom, že môže uškodiť? Preto by sme ju mali striedať s minerálkami!

Voda z vodovodu ako časovaná bomba

Ak chcete, aby váš organizmus správne fungoval, pomôže vám dostatočný pitný režim. Dôležité je však vedieť, čo presne piť. Vodou z vodovodu nič nepokazíte, no po čase môže mať skôr opačný účinok! Viete vôbec, aká voda vám tečie z vodovodného kohútika? Netreba zabúdať, že obsahuje chlór i nečistoty, ktoré do nej môžu prenikať zo starých rozvodov. Voda totiž prechádza cez potrubie, ktoré býva v mnohých prípadoch znečistené, neudržiavané, či dokonca niekedy aj poškodené. Navyše, pri státí v potrubiach sa môže prehrievať. Je pravda, že na zahubenie baktérií sa používa práve chlór, no nemusí zničiť všetky mikroorganizmy!

Dr. Herbet Schwartz prirovnal chlórovanie vody k časovanej bombe. Je len otázkou času, kedy „vybuchne“ a spôsobí komplikácie. Zatiaľ čo nám konzumácia niekoľkých pohárov vody neublíži, ak ju pijeme dlhodobo, pričom ju nestriedame s inými typmi vôd, predstavuje pre nás hrozbu. Môže spôsobiť problémy so srdcom, ale aj predčasnú senilitu. Obzvlášť škodlivá môže byť pre tehotné ženy, u ktorých vzniká vysoké riziko potratovosti. Podľa odborníka by malo byť používanie chlóru zakázané!

Medzi ľuďmi kolujú rôzne nezmysly o minerálkach. Toto sú najväčšie mýty o bublinkách v nápoji!

Striedajte ju s minerálkami!

Aby sme svoje telo zbytočne nezaťažili škodlivými látkami, najideálnejšie je preto striedať ich s minerálkami. Tie obsahujú veľa minerálov, ktoré sú pre telo prospešné. Po pramenitých vodách s nižšou mineralizáciou by ste mali siahnuť. Doplnia dôležité látky, no v optimálnom množstve, takže telo nezaťažia. Sledujte údaj o celkovom obsahu rozpustených látok! Mal by sa pohybovať  ideálne v rozmedzí 150-500 mg/l. Tieto hodnoty mávajú zvyčajne dojčenské vody, z ktorých niektoré sú aj v dospeláckych variantoch. Pokojne ich môžete striedať aj s inými typmi prírodných minerálnych vôd, akým sú napr. síranové, sodné, vápenato-horečnaté, chloridové alebo vody so zvýšeným obsahom stopových prvkov.

Pozor by si mali dávať hlavne deti či dospelí s ochoreniami obličiek a srdca, ktorí by nemali viac než 6 týždňov piť minerálnu vodu rovnakého typu. Každá minerálna voda má výnimočné zloženie, ktoré má priaznivé fyziologické účinky na ľudský organizmus. Aj z toho dôvodu je dobré ich striedať.

Ako ju zbaviť škodlivých látok?

Ak vás však trápi i to menšie množstvo chlóru a nečistôt vo vode, ktorú by ste prijali pri striedaní s minerálkami, môžete ju zbaviť chlóru viacerými spôsobmi. Budete však potrebovať peniaze alebo čas. Jednou z možností je filtrovanie. Filtračné systémy účinne odstraňujú zdravotné riziká spojené s konzumáciou chlórovanej vody. Takýto účinok však majú len vtedy, ak sa o nich pravidelne staráte, a meníte filter raz za šesť mesiacov. Starý filter môže byť nebezpečný a kvôli nemu sa zachytené baktérie môžu dostať do vody.

Lacnejším a jednoduchším spôsobom, ako sa zbaviť chlóru, je naliať vodu do pohára a nechať odstáť. Počkajte určitý čas a až potom ju skonzumujte. Odporúča to aj nutričný špecialista Ing. Libor Javro, ktorý sa už dávnejšie vyjadril, že by sme mali vodu nechať odstáť na cca 1 hodinu, keďže sa počas tejto doby zníži množstvo chlóru. Pozor si len treba dávať na to, aby ste ju nenechali odstáť dlhšie, než je treba. Čím dlhšie ju necháte odstáť, tým viac sa zvyšuje riziko infikovania mikroorganizmami, ako sú napr. plesne.

Ďalšou, no pre mnohých neznámou možnosťou je zbaviť vodu chlóru a nečistôt prostredníctvom šungitu. Ide o uhlíkovú horninu, ktorá má špecifické zloženie. Obsahuje Fullerén, molekulu, ktorej objav získal v roku 1996 Nobelovu cenu. Šungit má vynikajúce účinky práve v pôsobení s vodou! Odstráni z nej ťažké kovy, chlór či dusičnany. Takáto voda má úžasné zdravotné účinky na ľudský organizmus! Je výnimočná svojimi analgetickými, protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Šungitová voda má analgetické, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a pomáha organizmu bojovať s rôznymi ochoreniami ako akútna chronická bronchitída, žlčové kamene, kolitída, cukrovka, artritída, chronická únava a zamedzuje rozvoju aterosklerózy.

Všeobecným pravidlom je, že všetkého veľa škodí. Platí to i v prípade pitia vody, ktorú je dobré striedať s minerálkami. Tak svoje telo doplníte o tekutiny a dôležité minerálne látky.

Súčasťou pitného režimu by mala byť aj voda s citrónom, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi zdravá. Málokto však vie, že má aj vedľajšie účinky!

2015-03-18 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia