Aktuálny zoznam najšpinavšieho a najčistejšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Niektoré ovocie a zelenina môžu byť kontaminované pesticídmi.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-10 11:50:00

Americká environmentálna skupina (EWG) zverejnila ďalší zoznam ovocia a zeleniny, tentokrát pre rok 2015, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Všetky pritom bežne kúpime v obchode a ani nevieme, že si domov odnesieme množstvo chémie!


Odborníci vyšli s pravdou von a sprístupnili verejnosti zoznam ovocia a zeleniny s najvyšším a najnižším obsahom pesticídov. Pesticídy sa našli približne pri 65 percentách preskúmaných druhov ovocia a zeleniny.

Práve ovocie, ktoré nájdeme v každej domácnosti, a bez ktorého mnohí nevyjdú z obchodu, je z hľadiska kontaminácie chémie podľa agentúry Enviromental Working Group najhoršie. Jablká sú najviac kontaminované nebezpečnými látkami, no o nič lepšie nie sú na tom broskyne a nektarinky. Naopak, najlepšie dopadlo avokádo, kukurica a ananás, ktoré sú najčistejšie.

Pesticídy by nemali byť podceňované. Tieto chemické látky, používané v poľnohospodárstve v boji proti chorobám a škodcom rastlín, môžu spôsobiť poškodenie nervového systému, ak dlhodobo konzumujeme potraviny s ich vysokým obsahom. Taktiež hrozí pravdepodobnosť vzniku astmy či Alzheimerovej choroby. Oplatí sa pestovať na záhradke ovocie a zeleninu. Tak máte istotu, že nie sú zamorené pesticídmi a máte k dispozícii BIO kvalitu!

Ovocie a zelenina s najvyšším obsahom pesticídov

1. jablká
2. broskyne
3. nektarinky

4. jahody
5. hrozno
6. zeler
7. špenát
8. paprika
9. uhorka
10. cherry paradajky
11. hrášok
12. zemiaky
13. čili papričky
14. čučoriedky
15. Šalát

Ovocie a zeleniny s najnižším obsahom pesticídov

1. avokádo
2. kukurica
3. ananás

4. kapusta
5. mrazené fazuľové lusky
6. cibuľa
7. špargľa
8. mango
9. papája
10. kivi
11. baklažán
12. grapefruit
13. žltý melón
14. karfiol
15. sladké zemiaky (batáty)

Veľká jarná očista tela. Využite časovo limitovanú akčnú ponuku a dostaňte svoj organizmus po zime do kondície. Viac tu>>

2015-03-10 11:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ewg.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia