Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Naoko zdravé, pritom nebezpečné: Temná stránka bylinkových čajov zmení váš pohľad na ne!

Bylinkové čaje by mali byť len doplnkom k pitnému režimu, nepreháňajte to s nimi!
Bylinkové čaje by mali byť len doplnkom k pitnému režimu, nepreháňajte to s nimi! (Zdroj: thinkstock.com)

Bylinkové čaje patria medzi najstaršie liečivá ľudstva. Môžu poskytnúť dobrú podporu pre náš organizmus a pomôžu pri chorobách, ktoré nás trápia. Dobrého však veľa škodí!

Zahrejú nás počas chladných dní, doplnia tekutiny a vďaka nim si udržíme zdravie. Bylinkové čaje by mali byť nepochybne súčasťou nášho jedálnička.

„Kvalitné bylinkové čaje majú pre ľudský organizmus prospešný účinok najmä z toho dôvodu, že obsahujú celé spektrum dôležitých látok, ktoré napomáhajú pri odstraňovaní škodlivín z tela von, resp. dopĺňajú niektoré biologicky aktívne látky,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Čo v sebe skrývajú!

Nič však nie je také ružové, ako sa zdá. Ani v prípade bylinkových čajov, ktoré nám môžu narobiť zdravotné problémy. Dôležitý je výber čaju a množstvo, ktoré vypijeme.

„Pokiaľ je bylinný čaj v nízkej kvalite, môže obsahovať aj niektoré iné látky, ktoré tam práve nepatria a sú pre ľudský organizmus škodlivé, najmä pri zvýšenom množstve. No a aj pri bylinných čajoch platí pravidlo, všetko s mierou,“ upozorňuje odborník na výživu.

V bylinkových čajoch sa totiž nachádzajú prírodné chemikálie, preto by sme to s ich pitím nemali preháňať. V opačnom prípade môžu mať nežiaduce účinky na organizmus, čo potvrdila i analýza nemeckého Spolkového inštitútu pre posudzovanie rizika (BfR). Podľa neho hrozí zanesenie organizmu pyrolizidínovými alkaloidmi u tých, ktorí konzumujú väčšie množstvo bylinkových čajov. Ide o látky, ktoré produkujú rastliny na ochranu pred bylinožravcami. Ak ich človek prijme vo veľkých množstvách, dokonca môžu spôsobiť akútne poškodenie pečene. Obsah alkaloidov sa v rôznych čajoch toho istého druhu pritom môže líšiť. Úrad upozorňuje aj na množstvo dusičnanov v bylinných čajových zmesiach s prevládajúcim podielom žihľavy, či mäty priepornej.

Ako dlho ich konzumovať?

Netreba zabúdať, že bylinkové čaje by mali byť len doplnkom k pitnému režimu, ktorý má tvoriť hlavne obyčajná voda.  Ak chcete podporiť zdravie, samozrejme, môžete sa na ne spoľahnúť, no radšej striedajte obdobia pitia čaju a prestávky, napr. v dvojtýždňovom intervale. Záleží aj od toho, či trpíte nejakým ochorením alebo čakáte dieťa. Vy obzvlášť by ste si mali dávať pozor na tieto, na prvý pohľad, zdravé bylinkové čaje!

„Odporúča sa určitý druh bylinného čaju konzumovať iba krátku dobu, napr. 1 týždeň (podľa odporúčaní), pretože po určitom čase môže začať v ľudskom tele prevyšovať niektorá látka, ktorá pri vysokej koncentrácii môže mať opačný efekt, teda začne škodiť zdraviu. Odporúčania sú individuálne, ale väčší pozor si určite musia dávať ľudia so špecifikovaným ochorením, deti a tehotné či dojčiace ženy,“ varuje nutričný špecialista.

Pozor aj na kombináciu bylín, ak si chcete namiešať sami čajové zmesi. Radšej si kúpte hotové zmesi v lekárni.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9